24 травня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у засіданні четвертої Відкритої кафедри зовнішньої політики, безпеки та дипломатії на тему: «Крим як територія безправ’я: безпека, захист, протидія». Політик наголосила на актуальності заходу і зазначила, що сьогодні тимчасово окупований півострів залишається «територією безправ’я та систематичних порушень прав людини». До того ж Ірина Геращенко зауважила, що міжнародні гуманітарні місії, зокрема ООН, ОБСЄ, МКЧХ (Міжнародний Комітет Червоного Хреста), недостатньо уваги приділяють фіксації злочинів окупаційних адміністрацій РФ у своїх доповідях щодо ситуації із правами людини на тимчасово окупованій території України, як в АР Крим та м. Севастополь, так і в Донецькій та Луганській областях. Вона також звернула увагу на те, що міжнародні місії, зокрема МКЧХ, не мають доступу до цих територій та до незаконно утримуваних українців.

«За чотири роки місія МКЧХ жодного разу не змогла відвідати ні заручників в окупованому Донбасі, ні політв’язнів в анексованому Криму», — зауважила Ірина Геращенко. Вона повідомила, що 25 травня в Києві з офіційним візитом перебуватиме Віце-президент МКЧХ Жиль Карбоньє. У цьому зв’язку Ірина Геращенко поінформувала, що під час зустрічі із Ж. Карбоньє питання допуску МКЧХ на тимчасово окуповані території стане основним предметом дискурсу.
Інформуючи про ситуацію зі звільненням заручників, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко повідомила, що інша сторона не надає об’єктивної інформації щодо громадян України, які утримуються на Донбасі, та підтверджує лише інформацію про 20 осіб. Політик нагадала, що інша сторона у підгрупі також уже понад два місяці не надає відповіді на ініціативу України щодо звільнення 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України задля звільнення політв’язнів Кремля.
Ірина Геращенко зазначила, що сьогодні понад 60 громадян України, серед яких Олег Сенцов, Олександр Кольченко, представники кримськотатарського народу, утримуються в повній ізоляції. Політик звернула увагу, що 30 квітня та 16 травня ц.р. українські консули на виконання доручення Президента України вчергове спробували відвідати О. Сенцова та О. Кольченка, проте їм було відмовлено.
Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила, що питання звільнення українців з окупованого Донбасу та Криму перебуває в центрі уваги під час зустрічей Президента України з лідерами країн нормандського формату. Вона нагадала, що під час візиту Федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель до РФ одним із питань перемовин із президентом Росії було звільнення незаконно утримуваних українців. Ірина Геращенко висловила сподівання на підтримку української діаспори у країнах ЄС та в США в питанні звільнення заручників та політв’язнів. Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України розраховує на бойкот Чемпіонату світу з футболу-2018 в РФ з боку міжнародних партнерів України у зв’язку із невиконанням РФ жодних норм міжнародного права.
Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко поінформувала, що агресивна зовнішня політика РФ, зокрема окупація Донбасу та Криму, призвела до істотних економічних втрат. Політик наголосила на важливості систематизації всіх об’єктів, які було незаконно захоплено окупаційними адміністраціями РФ, та наголосила на необхідності подання позовів у міжнародні суди за злочини, скоєні РФ в Україні з 2014 року.
За словами Ірини Геращенко, тортури представників кримськотатарського народу та ескалація безпекової ситуації на Донбасі відбуваються для посилення позицій РФ напередодні зустрічей з лідерами нормандського формату. Також Ірина Геращенко поінформувала, що це обумовлено й тим, що Президент України дав доручення активізувати роботу стосовно питання запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.
«Політика реінтеграції тимчасово окупованих територій України, як Криму так і Донбасу, має будуватись на послідовній стратегії держави і передбачати застосування інструментів міжнародного права — позовів проти РФ у міжнародних судах та єдності міжнародних партнерів довкола питання санкцій проти Росії», — наголосила Ірина Геращенко, підсумовуючи свій виступ.
Під час заходу народні депутати України, представники уряду та громадських організацій обговорили питання реінтеграції тимчасово окупованої АР Крим та м. Севастополь, протидії незаконній економічній взаємодії з окупованим півостровом, міжнародно-правові аспекти протидії російській окупації та захисту інтересів України.
Захід відбувся за сприяння Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, Представництва Президента України в АР Крим, Дипломатичної академії України, проекту «Школа державного управління» (ГО «ІСЕД»).

Інформаційне управління апарату Верховної РадиУкраїни.