Голова Верховної Ради України Андрій Парубій 25—27 травня перебував із візитом у Грузії, де взяв участь в урочистій церемонії, присвяченій 100-річчю Першої Демократичної Республіки Грузії та виступив під час круглого столу «Співпраця задля процвітання — стратегія наступного століття», присвяченого посиленню діалогу між країнами на міжпарламентському рівні.

Голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе,
прем’єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі,
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій,
Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі.

 

Голова Верховної Ради наголосив на тому, як близька історія України і Грузії, адже і Україна цього року відзначає 100-ліття (проголошення незалежності Української Народної Республіки. — Ред.), і Грузія. Він уточнив, що у той період Україна фактично була однією з перших держав на території царської Росії, яка проголосила незалежність 22 січня 1918 року. «Швидше від нас тільки Фінляндія, а потім вже і країни Балтії, і Грузія, — додав він. — І в той же період, у той же рік були встановлені дипломатичні відносини між нашими державами, і ми спільно воювали проти російського агресора, так само, як воюємо сьогодні».

Під час круглого столу.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій,
перебуваючи з візитом у Грузії,
у День Святої Трійці
разом з Головою парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе
відвідали і помолилися
у старовинних грузинських храмах у Мцхеті.

 

Квіти від Верховної Ради України
до пам’ятника Тарасу Шевченку в Тбілісі.

 

 

Відсутність жорсткої реакції ще більше заохотила Путіна до агресивних дій

Глава парламенту розповів, що разом із грузинськими колегами вони згадували 2008 рік, коли розпочалася російська агресія на території Грузії. За його словами, він тоді приїжджав у Горі, в Грузію, і був пліч-о-пліч із грузинськими друзями у той період, і тоді ще наголошував на тому, що якщо не буде жорсткої реакції світу, Путін піде далі. «І сьогодні, коли була дуже представницька конференція і президентів, і голів парламентів Європи, ми нагадували, що відсутність тоді жорсткої реакції цивілізованого світу ще більше заохотила Путіна до агресивних дій. І вже в 2014 році наступним кроком була агресія Російської Федерації щодо України», -підкреслив Голова Верховної Ради.
А. Парубій зазначив, що під час круглого столу обговорювали більш тісні формати співпраці між країнами. Він нагадав, що дев’ятого червня у Києві відбудеться велика конференція, форум за участю спікерів Грузії, Молдови, України, де має бути проголошено початок створення Міжпарламентської асамблеї Україна — Молдова — Грузія. На цю конференцію запрошені також делегації з Польщі та Литви. «Наші три держави мають спільне — частина їхньої території окупована, — це, очевидно, найбільш ключове питання поміж нашими трьома країнами, — сказав Голова Верховної Ради і підкреслив: — Це ті питання, які поєднують нас у спільній боротьбі й у захисті всього цивілізованого світу. Фактично, це було головною темою нашої розмови».
Глава парламенту наголосив, що Україна має дуже плідну співпрацю у Міжпарламентській асамблеї Україна — Польща — Литва, і дуже багато ідей з підтримки нашої країни напрацьовувалось саме на цьому майданчику. І нині створення МПА Україна — Молдова — Грузія, на його переконання, «вже на південь продовжує ту нашу вісь співпраці між Балтійським і Чорним морями».
А. Парубій нагадав про його ініціативу щодо написання спільного листа про недопустимість будування «Північного потоку-2». «Ми знаємо, що у нас є багато спільних викликів і у кібербезпеці, і в інформаційній безпеці, і одна з тем, яку ми обговорюємо — це створення регіонального центру протидії гібридній агресії Російської Федерації, який міг би вивчати ці виклики, які стоять між нашими державами, — адже всі країни цього поясу мають спільний кордон із Росією», — зазначив він.

Ключові пріоритети для наших країн

Голова Верховної Ради повідомив, що ще однією темою, яку проговорювали на круглому столі, — було виконання програми «Східне партнерство», «адже Україна, Грузія і Молдова виконують програму «Східне партнерство» на шляху до ЄС». «Для нас вступ у НАТО і в ЄС — як для України, так і для Грузії, — є ключовими пріоритетами», — наголосив глава парламенту.
Водночас він зауважив, що Грузія багато в чому є прикладом для України. Зокрема, минулої весни у Тбілісі відбулась Парламентська асамблея НАТО. Тоді А. Парубій запропонував, щоб наступна ПА НАТО відбулась в Україні, і було домовлено, що це станеться навесні 2020 року. «І це буде важливий сигнал, знак на шляху до НАТО», — сказав Голова Верховної Ради, підкреслюючи, що в України з Грузією не тільки спільне минуле і сьогодення, а й спільне майбутнє в НАТО та ЄС.
Глава українського парламенту побажав грузинським друзям перемоги, відновлення територіальної цілісності, добитись того, аби було мирне небо над нашими країнами.

Відновлення автокефалії йде нога в ногу з відновленням державності

На цьому Голова Верховної Ради наголосив під час брифінгу. Він повідомив, що планує обговорити питання підтримки автокефалії України з Президентом Грузії, Головою парламенту, а також із Святішим Патріархом Іллею ІІ, тому що «підтримка грузинською православною церквою української автокефалії є дуже важливою».
За словами глави парламенту, Святіший Патріарх Ілля ІІ дуже часто бачиться з українськими єпархами, він розуміє і знає важливість відновлення Української Православної автокефальної церкви. «Відновлення автокефалії, століття якої Грузія відзначала минулого року, фактично нога в ногу йшло з відновленням державності, — сказав А. Парубій. — Незалежна церква і незалежна держава будувались разом — і Грузія знає вагу і ціну важливості своєї незалежної церкви». У цьому контексті глава парламенту висловив сподівання на підтримку Грузинської православної церкви. «Ми дуже розраховуємо на підтримку і Патріарха, і Грузинської православної церкви прагнення України й усіх українців до створення Української Православної автокефальної церкви. Сподіваюся, що на рівні Президента і Спікера (Грузії. — Ред.) ця ідея підтримана повністю, що і Патріарх цю ідею підтримає», — зазначив Голова Верховної Ради України.
За його словами, ці питання вони обговорюватимуть як світська влада: «Ми жодним чином не прагнемо втручатися в релігійну сферу. Ми можемо тільки відображати інтерес і бажання українців і грузин». А. Парубій зазначив, що ця ідея знаходить розуміння і підтримку серед депутатів і керівництва парламенту Грузії, і висловив сподівання, що коли буде прийнято рішення про Томос, то Україна отримає підтримку, у тому числі, і Грузинської автокефальної православної церкви.
А. Парубій повідомив, що з Патріархом зустрічалося вже багато українських ієрархів із проханням підтримки цієї ідеї, але «світська влада теж є виразником волі мільйонів українців». «Ми можемо лишень звертатися з проханням підтримати волю і прагнення українців та наголошувати на тому, яку деструктивну роль, на жаль, на етапах російської агресії відігравали деякі представники російської православної церкви, коли фактично церква використовувалась не як релігійна організація, а як політичний інструмент», — сказав він, пригадавши ситуацію з тим, що бойовики Гіркіна, перша диверсійна група, мала місце розташування в одному з православних монастирів.
Голова Верховної Ради наголосив на тому, що, на превеликий жаль, церкву використовують як політичний інструмент для пропаганди так званого «русского мира», для пропаганди агресії і вбивства українців. «І, наголошуючи на цих аспектах, які безпосередньо стосуються світської влади і безпеки української держави, безпеки кожного громадянина, ми наголошуємо на важливості й необхідності створення української незалежної помісної автокефальної церкви, — підкреслив він. — Наші аргументи знаходять розуміння й підтримку, і я дуже вірю, що ми цього року зможемо дочекатись цього історичного рішення».

Помолилися у храмах Мцхеті

Перебування Голови Верховної Ради в Грузії збіглося з Днем Святої Трійці. Тож він разом із Головою парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе відвідали і помолилися у старовинних грузинських храмах у Мцхеті.
А. Парубій привітав усіх православних зі святом Святої Трійці. «Щиро вітаю зі Святом П’ятидесятниці — Святої Трійці!» — сказав він.
Водночас у рамках програми вшанували Великого Кобзаря. Голова Верховної Ради разом із делегацією українського парламенту поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку в Тбілісі.

Інформацію підготовлено за повідомленням
прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua