Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко запевнила, що й надалі боротиметься за звільнення з російського полону і українців, і кримських татар. Під час дебатів сторін у справі Сущенка, які відбувалися в Москміськсуді, стало відомо, що вирок українському в’язню Кремля винесуть четвертого червня. Обвинувачення просить для журналіста 14 років позбавлення волі. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці назвала цей процес «черговим судилищем». «Чи наближає вирок вірогідність звільнення Романа, — пише вона. — Теоретично так. Тому що політв’язнів, яких вдалося витягти з російської тюрми, нам передали після псевдовироків, які ми ніколи не визнаємо. Але водночас, в мене немає ілюзій, що вирок автоматично означає готовність Москви передати українській стороні Романа, бо ми ж роками чекаємо хоч якоїсь відповіді на вимогу передати Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Валентина Виговського та інших бранців, яким давно винесено вироки». За словами Ірини Геращенко, фотографія Р. Сущенка стоїть у неї на робочому столі вже півтора року. «Сховаю тоді, коли звільнимо Романа, — каже політик. — Хочеться якнайшвидше».
Під час інтерв’ю одному з інтернет-видань представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи І. Геращенко наголосила на тому, що наша сторона готова до найширших компромісів задля звільнення заручників. Вона зауважила, що мала великі надії після звільнення 73 в’язнів у грудні минулого року, але з того часу вдалося визволити лише три людини. На думку Першого заступника глави парламенту, основна складність процесу полягає в тому, що Москві не потрібні її громадяни. Саме тому переговори зі звільнення вести що далі, то важче. «Ми боремося за своїх людей, а Кремлю росіяни не потрібні, — сказала вона, зокрема. — Навпаки Кремль використовує у своїх гібридних війнах фактор українських заручників для дестабілізації ситуації в Україні. Це чутлива, вразлива тема для суспільства і дуже вигідно збурювати людей тим, що українська влада нібито нічого не робить».
За словами дружини Р. Сущенка Анжели, всю інформацію про чоловіка вона отримує від адвокатів, оскільки не може побачитися з ним ось уже три місяці. Однак помилування сім’я просити не має наміру. Мовляв, син у відеозверненні звертався до керівництва Росії з проханням звільнити батька ще в 2016 році, але жодної реакції не було.
За інформацією, яка з’являється в пресі, Р. Сущенка після винесення вироку можуть обміняти на заарештованого в нас російського журналіста Кирила Вишинського. Однак є й суперечливі дані про те, що росіянина можуть віддати в обмін не на Романа, а на Олега Сенцова. Мовляв, до того нині не пускають дипломатів, тож інформації про те, в якому стані перебуває кінорежисер, немає взагалі жодної.
«Олег оголосив голодування з вимогою звільнити не лише його, а й всіх бранців Кремля, — написала І. Геращенко. — І окупованих територій, і російських тюрем». Вона відзначила, що акції на підтримку українських політв’язнів відбуваються в усьому світі і зауважила: «Складається враження, що прості люди більш чітко артикулюють вимогу до Путіна звільнити в’язнів, аніж світові лідери».

Вл. інф.