НАТО визнає, що Україна є надійним та цінним партнером для Альянсу. Про це, на своїй сторінці у Фейсбуці написала народний депутат, глава української парламентської делегації в ПА НАТО Ірина Фріз (БПП). Вона зазначила, що під час питань та відповідей до Генерального секретаря НATO Єнса Столтенберга поставила запитання щодо блокування Угорщиною зустрічей Комісії Україна—НАТО на рівні, що вищий за посольський.

«Генеральний секретар заявив, що Україна є дуже важливим та надійним партнером Альянсу і він постійно контактує щодо цього питання з Президентом Петром Порошенком та угорським прем’єром Віктором Орбаном. Столтенберг підкреслив необхідність знайти рішення в цій проблемі, що гарантувало б як права етнічних меншин на використання рідної мови, так і обов’язкове знання державної мови всіма громадянами країни. Він зазначив, що такі проблеми вже вирішувалися раніше, та висловив сподівання, що ситуація владнається найближчим часом», — повідомила І. Фріз.

Водночас, відповідаючи на запитання, що підтримка НАТО України та Грузії на шляху євроатлантичної інтеграції провокує на зворотні дії Росії, Генеральний секретар NATO Єнс Столтенберг заявив: «Такий підхід оцінки є хибним і небезпечним. Адже відмовлятися від підтримки демократичних держав лише тому, що це не подобається Росії, — неприпустимо! Це фундаментальне право будь-якої держави — визначити свої шляхи розвитку. Це суверенне право кожної держави! Нам не потрібен світ, в якому великі країни диктуватимуть меншим, що, як та коли вони мають чи не мають робити».

«Також він підкреслив, що Україна є цінним партнером для НАТО», — додала Ірина Фріз.