Село Заболоття, що у Володимирецькому районі на Рівненщині, — найближчий сусід міста рівненських атомників Вараша. Більшість мешканців села, як і городяни, працюють на Рівненській АЕС. Ще коли про децентралізацію так активно не говорили, як тепер, у 2003 році, тодішня місцева влада міста Кузнецовська (так називався нинішній Вараш) прийняла 28 серпня рішення №175 «Про включення села Заболоття з прилеглими до нього землями до меж міста Кузнецовськ». Такий широкий жест було зроблено не просто так, а у відповідь на те, що Заболоттівська сільська рада передала Кузнецовську 274,76 гектара земель. Адже місту атомників потрібно було розбудовуватись, розширюватись.

Сільський голова Заболоття Роман Хондока.

 

Такий вигляд має село Заболоття з висоти пташиного польоту.

Фото надано автором.

Заболоттівці тоді вже бачили себе городянами, однак той процес затягнувся на роки. А коли про децентралізацію та об’єднання громад ухвалили відповідний закон, мешканці Заболоття зробили ще одну спробу до об’єднання: у 2014—2015 роках на громадських слуханнях та під час опитувань вкотре (вже офіційно) підтвердили своє бажання об’єднатися з містом атомників. Але... Землю місто забрало, за неї уже з        1 січня 2004 року почало отримувати до бюджету чималенькі кошти у вигляді податку за землю, а ось приєднувати до себе Заболоття не поспішало. Більше того: 15 червня 2017 року Вараська міська рада прийняла рішення про призупинення об’єднання громад.

І ось ще одна спроба 28 травня 2018 року щодо об’єднання з Варашем.

Заболоттівська сільська громада стала першою громадою на Рівненщині, котра вирішила скористатися недавніми змінами у законодавстві.

— Мова йде про закон, згідно з яким міста обласного значення було прирівняно до спроможних об’єднаних територіальних громад для процедури приєднання. І вони та сусідні села отримали можливість утворювати ОТГ за скороченою процедурою і без проведення виборів, — розповів сільський голова Заболоття Роман Хондока.

До цього процес об’єднання Заболоття з Варашем (Кузнецовськом) практично не находив підтримки у стінах міської ради, оскільки результатом об’єднання мали бути вибори. Заболоттівці намагалися ініціювати процес об’єднання практично на старті децентралізаційної реформи, однак успіхом ця робота так і не увінчалась.

Сільський голова Заболоття Роман Хондока після набуття чинності змін в законодавстві вже цьогоріч, не зволікаючи, підписав відповідне розпорядження щодо ініціювання добровільного приєднання до територіальної громади міста обласного значення Вараша, а вже 28 травня у приміщенні сільського Будинку культури було проведено громадські слухання стосовно підтримки жителями села ініціативи сільського голови.

У своєму виступі голова розповів про переваги від приєднання та закликав жителів села підтримати його ініціативу, навівши приклади громад, що об’єдналися. В результаті обговорень практично одноголосно (один житель утримався) підтримали ініціативу щодо добровільного приєднання. Отож селяни очікують, як відреагує на це Вараська міська рада, чи надасть вона згоду на добровільне приєднання Заболоття до територіальної громади міста обласного значення.

— Приємно, що до обговорення питання приєднання села до Вараша, подальшого його розвитку долучилися й депутати Вараської міської ради, які наголосили селянам, що почули про їхні проблеми та вболівають за якомога швидше їх вирішення, — сказав Роман Хондока.