Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілась із делегацією Республіки Македонія на чолі з керівником депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Собранія Республіки Македонія Йованом Мітрескі (на знімках). Під час зустрічі було обговорено широке коло двосторонніх питань, активізацію міжпарламентського діалогу, зокрема у торгівельно-економічній сфері.

Ірина Геращенко поінформувала представників делегації Республіки Македонія про реформи в Україні, зокрема, про децентралізацію, дерегуляцію, ухвалений парламентом Закон «Про приватизацію державного і комунального майна», що сприяє прозорості приватизаційних процесів.
Також вона висловила сподівання, що в перші сесійні дні червня буде ухвалено законопроект «Про Вищий Антикорупційний суд».
І. Геращенко розповіла про погіршення безпекової і гуманітарної ситуації на Донбасі, збільшення обстрілів, про загиблих і поранених, у тому числі останні трагічні новини про вбитих українських дітей.
Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, І. Геращенко зауважила, що питання звільнення заручників залишається заблокованим, і вони перебувають у повній ізоляції як на тимчасово окупованому Донбасі, так і в Криму. Політик звернула увагу, що жодних представників міжнародних гуманітарних місій, зокрема й Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ), не допускають до тимчасово окупованих територій України. Вона наголосила, що до заручників та політв’язнів не допускають представників МКЧХ, лікарів та родичів. При цьому політик звернула увагу на стан здоров’я О. Сенцова та В. Балуха, які оголосили безстрокову голодовку.
«Єдиною умовою припинення голодовки Олега Сенцова — це звільнення всіх політв’язнів. Ми розраховуємо на підтримку всіх країн світу щодо тиску на РФ задля розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних громадян України», — зауважила І. Геращенко.
У свою чергу, керівник депутатської групи Собранія Республіки Македонія з міжпарламентських зв’язків з Україною Йован Мітрескі наголосив на необхідності активізації співпраці між країнами, зокрема, і на міжпарламентському рівні. Він запевнив, що Республіка Македонія підтримуватиме всі ініціативи України, спрямовані на політико-дипломатичне врегулювання конфлікту.

Обговорили освітню співпрацю

Делегація парламентаріїв на чолі з головою депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Собранія Республіки Македонія Йованом Мітрескі в рамках офіційного візиту до Києва відвідала Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського.
Депутатів супроводжували Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі та керівник депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія Андрій Шинькович.
Гості оглянули Науково-технічну бібліотеку ім. Григорія Денисенка та Алею видатних конструкторів, життя і діяльність яких була пов’язана з КПІ, ознайомилися з експозиціями Державного політехнічного музею КПІ ім. Ігоря Сікорського та зустрілися з керівництвом університету.
Участь у зустрічі взяли проректор із міжнародних зв’язків, член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, заступник проректора Євген Поліщук та інші. С. Сидоренко розповів гостям про історію та сьогодення університету, а також про інноваційну діяльність київських політехніків. Після презентації учасники зустрічі обговорили можливу співпрацю обох країн в освітній сфері.
У Верховній Раді депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Македонією розпочала роботу 30 березня того ж року. До складу групи увійшли народні депутати Андрій Шинькович, Олександр Герега, Дмитро Лінько, Андрій Гальченко, Михайло Кобцев, Роман Мацола, Володимир Мельниченко, Андрій Немировський, Віталій Гудзенко та Сергій Скуратовський.
Основною метою діяльності депутатських груп є посилення україно-македонських зв’язків у політичній, економічній та соціально-культурних сферах, пошук шляхів для ділового співробітництва.

Інформацію підготовлено 
за повідомленнями прес-служби
та інформаційного управління 
апарату Верховної Ради України.
Фото надані прес-службою Ірини Геращенко.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОВІДКОВО

Рішення про формування депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Україною було ухвалено на засіданні Собранія Республіки Македонія 4 вересня 2017 року.