Після закриття пленарного засідання парламенту лідер фракції «Батьківщина» Арсеній ЯЦЕНЮК заявив журналістам, що в опозиції вже підготовлено проект закону про внесення змін до Конституції і надіслано всім лідерам фракцій. Він продемонстрував документ на 15 сторінках. У цьому законопроекті, за словами А. Яценюка, запропоновано такі зміни: Верховна Рада отримає право формувати Кабінет Міністрів, призначати та звільняти всіх членів уряду, Генпрокурора України, Голову СБУ. У Президента залишаться повноваження щодо ветування законів, представлення інтересів України за кордоном. Президент вноситиме до парламенту подання про призначення прем’єра, глави СБУ та Генпрокурора на підставі рішення фракцій. Глава держави матиме право звертатися до Конституційного Суду, однак втратить право скасовувати акти Кабінету Міністрів. Окрім того, передбачено ліквідацію місцевих держадміністрацій та посад голів ОДА, замість цього депутати місцевих рад формуватимуть виконавчі комітети. А Конституційний Суд формуватиметься 50 на 50 з’їздом суддів та Верховною Радою.

А. Яценюк також відзначив, що в опозиції згодні внести зміни до Конституції за повною процедурою на двох сесіях, однак повернутися до редакції Конституції 2004 року потрібно негайно.

Водночас лідер фракції Партії регіонів Олександр ЄФРЕМОВ на брифінгу заявив, що він ще не бачив жодного проекту конституційних змін, який можна було б узяти за основу для подальшої роботи. А заява Арсенія Яценюка не підтверджується фактами. «На сьогодні немає жодного документа, який було б зареєстровано, і який пропонував би нам рухатися вперед», — сказав О. Єфремов. За його словами, лише надійшов електронною поштою «з якогось лівого е-мейлу якийсь документ, пов’язаний із Конституцією», однак без жодних підписів.

О. Єфремов також відзначив, що оскільки депутати з опозиційних фракцій відмовилися працювати в ТСК з опрацювання змін до Конституції, тому і було прийнято рішення, що подальша робота парламенту в четвер є беззмістовною, переговори триватимуть, а депутати до кінця тижня працюватимуть у комітетах.

До того ж лідер регіоналів не заперечив потребу конституційних змін. «Ми повинні внести зміни до Конституції, зробити більш збалансованою, щоб гілки влади мали врівноважені повноваження і не виникали б ситуації, коли хтось когось перетягує в державі, й усі питання вирішувалися б консенсусом, — сказав

О. Єфремов. — І над таким документом ми готові працювати». Водночас він підкреслив, що внесення змін до Конституції — це тривалий процес, і щоб швидше його пройти, депутати можуть узяти за основу напрацювання, які підготувала Конституційна асамблея.

Проведення позачергового засідання Верховної Ради України, за словами О. Єфремова, залежатиме від готовності документа щодо конституційних змін. А якщо жодного документа наступного тижня не буде підготовлено й узгоджено, то позачергового засідання парламенту не буде.

У свою чергу лідер фракції «УДАР» Віталій КЛИЧКО в коментарі журналістам висловив думку про те, що переговори між більшістю та опози-цією не відновляться до моменту повернення Президента України з Сочі, де розпочинається зимова Олімпіада.