Заступник голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Кудлаєнко (БПП) взяв участь у засіданні Регіональної платформи «Законодавче забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні та на регіональному рівні», яке відбулось у Вінниці. Організатором дискусії виступили експерти Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України. Участь у заході взяли також представники влади міста і області, голови ОТГ Вінниччини.

Народні депутати України Геннадій Ткачук, Сергій Кудлаєнко і Григорій Заболотний
під час засідання регіональної платформи.

Під час обговорення учасники ознайомились із успішними проектами Вінницької міської ради, зокрема системою адміністративних послуг, а також із сучасними підходами до просторового планування.
«Децентралізація продовжується, поштовх цим процесам дав закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», крім того, важливими у цьому напрямі стали закон про так звану «олійну пляму», що дав можливість об’єднувати громади у межах суміжних районів, та довгоочікуваний № 6466 — з питань приєднання сільських громад до міст обласного значення. Хочу підкреслити, що приєднання сіл до міст з метою утворення ОТГ відбувається лише за умови відповідного рішення місцевих рад», — цитує слова Сергія Кудлаєнка прес-служба партії «Солідарність».
За словами народного депутата, надзвичайно важливим сьогодні є прийняття законопроекту «Про службу в органах місцевого самоврядування», який подано комітетом на розгляд Верховної Ради повторно. «Ми повинні дати новий поштовх децентралізації та створювати спроможні громади, для цього комітет готовий виїжджати в громади, і ми це робимо. Не менш важливою є підтримка реформи на всіх рівнях влади і створення умов для успішного розвитку територій», — підкреслив Сергій Кудлаєнко та запросив голів ОТГ на зустріч до комітету.
Під час зібрання присутні обговорили також питання підтримки фермерських господарств, становлення ринку землі в Україні та податкові преференції для сімейних фермерів.
Представники громад цікавились питаннями, що виникають у процесі господарювання. Особливо гострим виявилось питання виборчого законодавства. Представники ОТГ області наполягають на недопущенні відсутності представництва депутатів від кожного населеного пункту в радах, а відтак — пропонують залишити мажоритарну систему виборів на місцевому рівні.

Фото зі сторінки Сергія Кудлаєнка у Фейсбуці.