На вчорашнє засідання Кабінету Міністрів разом з прем’єром та міністрами завітали діти. Четверо найменших сіли біля глави уряду, а інші зайняли місця поряд з міністрами. «Це якийсь тролінг», — жартома запитав віце-прем’єр Павло Розенко, реагуючи на те, що поряд з ним сів схожий на нього підліток. І хоч Володимир Гройсман пояснив, що це ніякий не тролінг, а присвячене Дню захисту дітей спільне засідання уряду, проте й сам піддався веселому настрою та представив хлопчика в окулярах, Арсенія, який сидів поряд з ним, жартівливо натякаючи на його схожість із колишнім прем’єром Арсенієм Яценюком.
Розпочавши засідання, прем’єр повідомив, що головною його темою буде захист дітей. «Дуже важливо, щоб наші діти були щасливими, а вимір цього щастя залежить від дорослих, які приймають рішення», — сказав він та повідомив, що уряд підготував новий пакет рішень, які сприятимуть збільшенню народжуваності в Україні, щоб українців було більше, і щоб вони були щасливими.
Перше рішення передбачає запровадження з 1 вересня 2018 року нової традиції забезпечення новонароджених спеціальним «Пакунком малюка», в якому буде зібрано речі, потрібні для першого періоду життя немовляти. «Кожна родина отримає від держави зібраний з любов’ю бебі-бокс, щоб на перших етапах у мами було все необхідне для догляду за дитиною. Така традиція є в багатьох західних країнах, і наш уряд запроваджує її для підтримки народжуваності. Сотні тисяч українських родин, у яких народжуватимуться діти, отримають таку додаткову цільову підтримку», — сказав В. Гройсман.
Ще одним рішенням уряду із січня наступного року запроваджується поняття «муніципальної няні». «Дуже важливо у перші роки підтримати маму, яка працює, давши їй можливість найняти для догляду за дитиною «муніципальну няню», а самій іти працювати», — наголосив прем’єр та повідомив, що на даний момент розмір компенсації становитиме 1,5 тисячі гривень на місяць.
Заступник міністра соціальної політики Олександра Чуркіна, демонструючи на засіданні уряду вміст «Пакунка малюка», зазначила, що він складатиметься з найнеобхідніших для перших місяців життя новонародженої дитини речей. Зокрема, там будуть пелюшки, підгузки, одяг, олійки та присипки, іграшки, спеціальний матрац, тепла та легка ковдри, друкована інформація про виховання дітей, а саме пакування можна буде використовувати як люльку. «Орієнтовна вартість такого пакунка становитиме п’ять тисяч гривень, а отримуватимуть їх щороку майже 400 дітей, які народжуються в Україні», — повідомила вона.