Учора в Україні відбувся VII Національний молитовний сніданок, присвячений 1030-річчю хрещення Київської Русі-України, у якому взяли участь Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, народний депутат, голова міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України» Павло Унгурян, керівники українських церков, військові капелани, дипломати, а також понад 700 гостей з 15 країн.

На знімку: Президент України Петро Порошенко 
виступає під час VII Національного молитовного сніданку України.

Фото Михайла МАРКІВА
(прес-служба Президента України)
.

«З кожним молитовним сніданком Україна стає ближче до Бога. Зараз, коли бачимо цифру в 1030 років Хрещення Київської Русі-України, я дуже добре пам’ятаю 1988 рік, коли ми святкували тисячоліття. І ніхто уявити собі не міг, що через 30 років Україна буде незалежною, Україна відбудеться як держава і нам як повітря буде потрібна Єдина Помісна Православна Українська Церква», — сказав, звертаючись до учасників молитовного сніданку Президент Петро Порошенко та підкреслив, що Церква є абсолютно важливим атрибутом суверенної, незалежної України.
Наголосивши на важливості та силі молитви, глава держави зазначив, що саме завдяки молитві сьогодні ми дуже близько підійшли до надання Його Всесвятістю, Константинопольським Патріархом Варфоломієм Томосу щодо Помісної Церкви великій європейській українській нації.
«Я абсолютно переконаний — без Божої допомоги ми б не змогли зробити й кроку. Сила молитви була тоді, коли ми молилися про перемогу Революції Гідності. Тоді теж казали, що це неможливо, що влада сильна, як ніколи — народ ніколи не переможе. І Господь почув нашу молитву», — зазначив П. Порошенко та зауважив, що так само з Божою допомогою ми побудували українську армію і вперше у війську з’явилися капелани, проводимо реформи, за які 26 років ніхто не наважувався братися, українці отримали можливість для безвізових подорожей...
«Єдине, що порушило наш внутрішній мир — це є російська агресія. Грубо порушуючи міжнародне право, підло анексувавши незаконно Крим, напала на сході нашої країни. І я хотів би висловити величезну вдячність усім представникам церков, які щоденно допомагають нам у молитві за армію, в молитві за Україну і вирішенні величезної кількості соціальних проблем, які породжені війною. Всіх тимчасово переміщених осіб запрошують до церкви для того, щоб спільною молитвою допомогти людям і Україні», — зазначив Президент та запевнив, що коли у нас буде Єдина Помісна Українська Православна Церква, вона не буде улюбленою церквою держави, бо церква має бути відділена від держави. «Церква має бути відділена від держави, але в першу чергу — від сусідньої держави, країни-агресора, якій ми не маємо дати права працювати п’ятою колоною, бо це наша з вами відповідальність за Україну, яку ми любимо понад усе», — зазначив П. Порошенко та висловив переконання, що український народ заплатив дуже високу ціну за те, щоб отримати Томос від Вселенського Патріарха та повернути те, чого ми були позбавлені понад триста років.

Вл. інф.