Він живий!!! Повідомлення про загибель російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка, якому буцімто стріляли в спину на порозі винайманої квартири в Києві увечері 29 травня, виявилися дуже перебільшеними. Майже добу його «смерть» була топ-новиною інформпростору, де всілякі коментатори висували свої версії того, що трапилося, а міжнародні інституції вимагали від України розслідувати й швидко притягти до відповідальності виконавців убивства. 

Аркадій Бабченко на брифінгу СБУ. Київ, 30 травня 2018 року.

Фото з сайту https://www.radiosvoboda.org.

Кульмінацією напруження з пошуком «хто винен» стала заява голови СБУ Василя Грицака, озвучена о 17.00 у середу: це була спецоперація СБУ зі зриву планів ФСБ РФ, яка замовила ліквідацію журналіста як пробну в серії зі знищення опозиціонерів, котрі критикують путінський режим. Бабченко живий!

Цього ж дня Президент України Петро Порошенко привітав СБУ з успішним завершенням операції із запобігання вбивству Аркадія Бабченка. Глава держави зазначив, що українські правоохоронні органи стають щодня сильнішими у протидії російській агресії й усім виявам гібридної війни в країні. «Атака на журналіста, організована з території РФ, — це бажання дестабілізувати ситуацію в Україні, показати неефективність влади й, безумовно, вбити того, кого Росія боїться найбільше», — наголосив Порошенко.

Прем’єра спецоперації СБУ відбулася з аншлагом. Інтригу тримали майстерно. Ідея, сценарій, постановники й актори були на висоті, вони втягнули у свою гру масовку, яка нічого не підозрювала, — ЗМІ, політиків, експертів. Навіть спровокували бурхливу реакцію глядачів із-за кордону. Після того як виконавці зірвали шквал оплесків у Києві, завіса впала, і критики взялися до рецензій... У результаті спецоперація СБУ одержала медаль, як кажуть, із двома боками.

Люди раділи, що журналіст живий. Хоча самому Аркадію за добу в ролі «вбитого» довелося пережити й довідатися про себе багато чого з висловлень своїх колег, знайомих і політиків. Складно уявити, як тяжко було його родині. І нині, незважаючи на те, що Президент доручив забезпечити Бабченку цілодобову охорону, навряд чи він почувається в безпеці. Звичайно, наші спецслужби ефектно розіграли оперативну комбінацію з «убивством» російського журналіста й переграли ФСБ цього разу. Але такий ляпас орли Путіна не пробачать. Чи готове наше СБУ до виступу росіян у відповідь?

Спецоперація з вирахування замовника вбивства російського журналіста продемонструвала, що українські спецслужби навчилися діяти на випередження, припиняючи витік інформації. Але в деяких збентежених глядачів креативної постановки виникає запитання: чи варто використовувати ті самі методи, що й противник. І тепер будь-яку інформацію, яка надходитиме від правоохоронців, ставитимуть під сумнів.

Більшість із масовки, задіяна в постановці СБУ наосліп, вимагає сатисфакції — незаперечних доказів необхідності саме такого сценарію спецоперації на випередження ФСБ. Такі заяви звучать і з-за кордону від тих, хто занадто оперативно «висловив заклопотаність» тим, що трапилося.

І тут хочеться зазначити, що, мабуть, головну роль у цій виставі зіграв не Бабченко, а наш інформпростір, який підготовлений ловити будь-яку сенсаційну новину, особливо не перевіряючи її походження й достовірність, і розбирати будь-яку «качку» за простим лекалом. «Загибель російського опозиціонера в Києві» розтиражували миттєво. Добре, що цього разу ЗМІ підіграли СБУ у втіленні задуманого плану. А завтра «вигідну» сенсацію можуть підкинути з другого боку... І що? Підхопимо й будемо коментувати, не перевіривши джерело й достовірність?

Незважаючи на різний післясмак від публічної прем’єри спецоперації СБУ, вона виконала одну дуже важливу місію: з реакції на, слава Богу, інсценоване вбивство Бабченка, з коментарів дуже добре видно, хто є хто. І, як на мене, то цей ефект від вистави набагато сильніший за надзавданням, аніж воскресіння головного героя.

Робімо висновки, аналізуймо, не втрачаймо пильності!