З нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Верховній Раді відбулося масштабне дійство — святковий концерт дитячого колективу «Зернятко» та творчого колективу музею Гончара «Орелі», до участі в якому було запрошено малечу з родин вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій. Участь у заході, співорганізаторами якого виступили апарат Верховної Ради України та Благодійний Фонд «СВОЇ», взяли Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, голова фракції БПП Артур Герасимов, заступник керівника апарату парламенту Микола Шевчук та інші.

«Дуже радісно бачити вас тут. Україна сьогодні переживає дуже непрості часи. Але зробити реформи і повернути мир в Україну ми можемо лише всі разом. Ми, дорослі, маємо докласти для цього дипломатичних, політичних зусиль, а ви можете молитвою, силою вашого слова, віри в Україну допомогти нам», — наголосила Ірина Геращенко, вітаючи дітей у стінах українського парламенту.

На знімку: голова депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка», народний депутат України Артур Герасимов вітає дітей зі святом у сесійній залі.

 

На знімку: заступник керівника апарату Верховної Ради України Микола Шевчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Звертаючись до малечі, І. Геращенко попросила їх передати привіт їхнім родинам та родичам, які перебувають на окупованій території. «Ми їх любимо, вони українці, такі, як і ми, і ми боротимемося за повернення Донецька, Луганська, окупованих територій, за повернення людей і територій», — зауважила вона.

Артур Герасимов у свою чергу зауважив, що, починаючи з 2014 року, парламент став у рази відкритішим. «Сьогодні тут присутні ті, хто виросте і прийде сюди працювати, і продовжить ті зміни, які нині почали втілюватися із шаленою швидкістю», — сказав він. Звертаючись до дітей з окупованих територій, А. Герасимов побажав їх якнайшвидше отримати мир і нормальне гарне життя.

Микола Шевчук, спілкуючись із дітьми, подякував їм за додані яскраві кольори у життя парламенту: «Ви прийшли до нас, додали нам яскравих кольорів, які мають бути у нашому житті. Сьогодні свято не лише у вас, а й у нас».

Водночас радник Голови Верховної Ради Андрій Малик у коментарі «Голосу України» нагадав, що нинішня акція — не перший мистецько-просвітницький захід, який відбувається у Верховній Раді, але вперше вона настільки масштабна. «Цей захід — свято для дітей з окупованих територій, які сюди приїхали, які зібрані через благодійну організацію, через волонтерські фонди. Усе це відбувається в рамках ініціативи відкритості парламенту, збільшення довіри з боку громадян, щоб люди, від маленької дитини, могли сюди потрапити і побачити, що являє собою законодавчий орган держави, що і як тут відбувається»,— сказав він, додавши, що подібні заходи в рамках відкритості парламенту стануть постійними.

Власне, програма заходу передбачала конкурс малюнка на асфальті, інтерактивну гру у форматі «запитання-відповіді», спілкування з письменниками братами Капрановими, які презентували малечі книжку «Намальована історія незалежності України» та екскурсію будівлею Верховної Ради. А от про роботу депутатів у сесійній залі малечі розповів особисто голова президентської фракції Артур Герасимов. Він, зокрема, розкрив таємницю, чому лідери фракцій завжди сидять не в середині ряду, а скраю.

Діти натомість заспівали у сесійній залі Гімн України та «Молитву за Україну».

Насамкінець відбувся святковий концерт дитячого колективу «Зернятко» та творчого коллективу музею Гончара «Орелі».