Погоджувальна рада

Парламент перейде до розгляду закону про Вищий антикорупційний суд у четвер зранку, у середу всі поправки ще раз розгляне профільний комітет, повідомив на початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Він висловив переконання, що парламент зможе рішуче об’єднатися і прийняти остаточне рішення про створення Вищого антикорупційного суду.

А. Парубій також поінформував, що з його ініціативи наступної суботи, 9 червня, у Верховній Раді відбудеться велика міжнародна конференція за участю глав парламентів України, Грузії та Молдови, на якій планується оголосити про створення спільної Міжпарламентської Асамблеї.

«Це дуже важливий, а також символічний крок, адже долі наших народів дуже близькі, три наші держави є членами Східного партнерства з ЄС та прагнуть стати повноправними членами Європейського Союзу та НАТО», — сказав глава парламенту.

Ірина Луценко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Голова Верховної Ради назвав особливим ще й той факт, що наші три держави зазнали російської воєнної агресії та мають окуповані Росією території. «Ми об’єднуємося, щоби ясно і твердо говорити одним голосом. Ми об’єднуємося, щоб ефективно протистояти російській агресії та загрозам нашій безпеці. Ми об’єднуємося заради кращого і безпечного майбутнього наших народів!» — наголосив Андрій Парубій.

За словами А. Парубія, у конференції візьмуть участь і голови парламентів інших європейських держав, насамперед країн Балто-Чорноморського поясу, а також депутати Європарламенту та конгресмени США. А. Парубій запросив народних депутатів України долучитися до цього важливого міжнародного заходу.

Наступний етап реформ

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав колег по парламенту пришвидшити розгляд у другому читанні президентського законопроекту «Про національну безпеку» (№ 8068). «У нинішніх умовах Верховна Рада має продовжити зміцнювати обороноздатність держави, -підкреслив А. Герасимов. — Цей документ закладе фундаментальні принципи розвитку сфери оборони України за стандартами НАТО. Також не слід відкладати остаточний розгляд законопроекту № 6697 щодо захисту національного оборонно-промислового комплексу від зовнішнього втручання. Політик також звернув увагу, що останнім часом агресор значно посилив ескалацію на фронті, постійно порушує режим тиші, а інтенсивність обстрілів, в тому числі мирних мешканців Донбасу, постійно зростає.

«Зокрема, у суботу, 2 червня, терористи обстріляли мирне селище Південне, знищивши дев’ять будинків місцевих мешканців. 17 травня снаряд впав на шкільне подвір’я в Світлодарську — на той момент в школі перебувало 387 учнів і 45 працівників навчального закладу, лише дивом ніхто не загинув», — повідомив Артур Герасимов.

Щодо законопроекту про Антикорупційний суд, лідер фракції БПП зазначив, що закон повинен повністю відповідати засадам Конституції України, аби новий орган судочинства дійсно став ефективним інструментом подолання корупції. Політик також закликав не зволікати з ухваленням нової редакції закону про дипломатичну службу, який був ветований через норми, що суперечать Конституції та послаблюють позиції України на міжнародній арені в період гібридної агресії. А. Герасимов також наголосив на потребі завершити кадрові питання: призначити новий склад ЦВК та аудитора НАБУ.

«Створення Антикорупційного суду — це наступний етап впровадження безпрецедентних в історії України антикорупційних реформ, початок яким поклав ще уряд Арсенія Яценюка, — зауважив керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. — Питання створення Антикорупційного суду -це питання економічної та політичної стабільності держави».

Політик додав, що за чотири роки в рамках антикорупційної реформи парламент створив НАЗК, НАБУ, систему ProZorro, яка суттєво заощаджує використання бюджетних коштів, електронне декларування статків посадовими особами та народними депутатами та інші кроки. Фракція «Народного фронту» звернулася до всіх колег-депутатів: цього тижня підтримати законопроект і зробити наступний вирішальний крок у боротьбі з корупцією».

Фракція «Народний фронт» запропонувала поставити на голосування одразу після розгляду законопроекту про Антикорупційний суд ратифікацію міжурядової угоди з Французькою Республікою щодо підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні. Це — другий етап міжурядової угоди щодо закупівлі гелікоптерів Airbus Helicopters, які буде передано рятувальникам Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«Президент України закликає парламент прискорити розгляд закону про Антикорупційний суд. Президент готовий підписати закон. Цей закон потрібний не тільки МВФ, а в першу чергу для України, він завершує створення інструментарію по боротьбі з корупцією в Україні», — сказала представник Президента у парламенті Ірина Луценко.

Про тарифи й не тільки

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко переконував, що основним пріоритетом для парламенту має бути зупинення війни, адже військового сценарію повернення територій немає. Фракція закликала до відновлення прямих переговорів між президентами України та Росії та лідерами невизнаних республік, щоб зупинити військовий конфлікт. Щодо закону про Антикорупційний суд, то Бойко наголосив на потребі реформування всієї судової системи. Фракція також виступила проти підвищення тарифів на газ та інші житлово-комунальні послуги, зменшення кількості отримувачів субсидій та натомість зменшення якнайменше удвічі тарифів на житлово-комунальні послуги. Політик закликав парламент зосередитись нинішнього тижня на ухваленні соціальних законопроектів, зокрема, про соціальний захист вимушених переселенців, відновлення пільг чорнобильцям.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко назвав цинічним рішення про виділення керівництву «Нафтогазу» 45 мільйонів доларів на премії за перемогу України в Стокгольмського арбітражі. Ляшко звернувся до уряду з вимогою скасувати рішення про преміювання керівництва «Нафтогазу», змінити наглядову раду та керівництво компанії й не підвищувати тарифи на газ та інші комунальні послуги. «Це ще раз доводить, що наживаються за рахунок людей, за рахунок зубожіння українців», — сказав Олег Ляшко. Радикали також вимагають відставки в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та її команди, зниження вартості ліків, обмеження рентабельності фармкомпаній, щоб дати людям шанс вилікуватися.

Під час погоджувальної ради депутати неодноразово називали неприпустимим висловлювання заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського про недоцільність виділення державою коштів на лікування онкохворих: «Це — рак. Вони всі помруть».

Влада не пропонує альтернативи підвищенню тарифів, кількість субсидіянтів скорочується, зауважив Віктор Бондар (ДГ «Відродження»). І додав: щоб заробити стільки, як преміюють 40 працівників «Нафтогазу», українській вчительці потрібно працювати... 400 років. Депутатська група пропонує натомість ухвалити блок законопроектів, спрямовані на побудову нової економічної політики, підтримку вітчизняної промисловості, закупівлю нового обладнання, енергозбереження, розвитку альтернативних джерел енергії.

Проте люди хочуть одного: щоб перестали брехати і красти, і перемоги у війні, миру, говорив і представник ДГ «Воля народу» Євген Рибчинський.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк привернув увагу до проблем ОТГ, яким, за словами депутата, не виплачують обіцяні кошти, зокрема, інвестиційну субвенцію, кошти за акцизи. За словами депутата, незважаючи на запевнення, гроші не надходять на місця, а фінансова централізація триває. Окрім того, на ОТГ перекладаються новим тягарем фінансування освіти, зокрема професійної, медицини.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала заслухати в парламенті керівництво МОЗ щодо заяви заступника міністра про те, що Міністерство не фінансуватиме лікування онкохворих, бо вони, мовляв, «все одно помруть». Фракція також наполягає на ухваленні законопроекту про заборону конфіскації житла за заборгованість за житлово-комунальні послуги, якщо це єдине житло у людини.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко назвав неприпустимими заяви заступника міністра охорони здоров’я, запевнивши, що політика уряду буде спрямована на забезпечення лікування людей. Віце-прем’єр назвав ухвалення закону про Антикорупційний суд важливим рішенням для всього уряду, пояснивши, що заява прем’єра про те, що він подасть у відставку в разі несхвалення парламентом законопроекту, означатиме відставку всього складу уряду.

Ставка на інновації та технології

Під час виступів від комітетів, в. о. голови антикорупційного комітету Юрій Савчук повідомив, що на тижні комітет заслухає всіх п’ятьох кандидатів до складу аудиторської комісії НАБУ. Комітет запропонував провести парламентські слухання про стан реалізації антикорупційної політики у державі 20 червня.
Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець наголосила, що рак є виліковним, тож слова чиновника є неприпустимими. Парламентарій закликала до створення системи загальнообов’язкового медичного страхування, що дасть змогу українцям отримувати належне лікування.

Голова Комітету з питань промполітики та підприємництва Віктор Галасюк закликав робити ставку на інновації і розвиток економіки, залучення інвесторів, ухвалити законопроекти про приєднання до електромереж, на захист українських виробників-експортерів, про індустріальні парки, створити експертно-кредитне агентство, що сприятиме здешевленню кредитів.

Перший заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування та ЖКГ Дмитро Андрієвський звернувся до уряду з вимогою ухвалити необхідні понад 40 нормативних актів у розвиток ухваленого парламентом закону про житлово-комунальні послуги, без чого в країні може настати правова колізія із постачанням житлово-комунальних послуг.

Уповноважений Президента України з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила: ради звільнення політичних в’язнів Кремля Україна готова передати 23 росіян. За її словами, минулого тижня, під час чергових мінських зустрічей, українська сторона вчергове звернулась до Російської Федерації щодо передачі 23 росіян, засуджених в Україні за причетність до терористичних актів, підготовки терористичних актів, за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету України.

«Українська сторона готова передати їх Росії, задля звільнення Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха, Гриба та інших політичних в’язнів Кремля. Я прошу не забувати, що виклик номер один для України — це війна. Наше зобов’язання звільнити українців!» — сказала Геращенко. Політик закликала апелювати до всіх міжнародних структур з вимогою тиску на Путіна, щоб до Чемпіонату світу з футболу були звільнені всі політв’язні та заручники. А також допустити Міжнародний Комітет Червоного Хреста та українського омбудсмена Денісову до всіх тюрем, в тому числі, і на окупованих територіях на Донбасі та в Криму, і до політв’язнів у Росії.