Нинішній пленарний тиждень стане одним із найбільших випробувань не тільки для Верховної Ради, а й для України загалом. Адже парламент має завершити розгляд закону про Вищий антикорупційний суд, який, вочевидь, буде винесено до сесійної зали у четвер, 7 червня.

Про це заявили перед початком погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на спільному брифінгу.

«Це питання стало номер один і для українського суспільства, і для всієї міжнародної спільноти, яка протягом чотирьох років допомагає Україні, як у війні проти російського агресора, так і в реформуванні нашої держави», — сказав А. Парубій.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в разі неухвалення парламентом закону про створення в Україні Вищого антикорупційного суду складе повноваження прем’єра.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Голова Верховної Ради наголосив, що українське суспільство чекає незалежного справедливого, антикорупційного суду. «Українське суспільство очікує справедливості від найвищої влади в Україні, — зауважив А. Парубій. — І наш обов’язок — і мене, як Голови Верховної Ради, і Прем’єр-міністра, і всієї влади — зробити все можливе, щоб рішення у четвер було прийнято згідно з рекомендаціями Венеційської комісії, рішення, яке відповідатиме очікуванням людей на справедливий суд, на покарання корупціонерів».

«Я переконаний: до тих пір, поки український Антикорупційний суд не посадить кількох високопоставлених чиновників за корупцію, до тих пір нам буде важко сподіватися на повномасштабну боротьбу з корупцією, — додав глава парламенту. — Тому цей тиждень — це тиждень випробувань. І я зроблю все можливе, щоб рішення про суд було прийнято згідно з очікуваннями українського суспільства».

«Думаю, всі знають про те, наскільки важливим сьогодні у суспільстві є питання справедливості та ефективної реальної боротьби з корупцією, — сказав В. Гройсман. — Глибоко переконаний, що без утворення такого суду така боротьба не буде успішною.

Тому ключове завдання — щоби українці отримали можливість створення такого суду. Це відновлення довіри всередині країни, це довіра наша міжнародна, і це питання має ключове значення. Сьогодні маємо всі можливості та шанси продовжити розвивати нашу країну, і люди відчують те, що економіка почала розвиватися, життя стало кращим. Але важливо, щоб Антикорупційний суд (закон про його створення. — Ред.) був ухвалений, інакше без ухвалення цього дуже важливого рішення буде підірвана довіра як всередині суспільства до влади і владних інституцій, так і міжнародний авторитет буде значно пошкоджений».

Прем’єр також заявив, що працюватиме з народними депутатами та головами депутатських фракцій задля ухвалення такого рішення. «Ми сьогодні стоїмо перед вибором — або подальший розвиток і вирішення багатьох проблем, які накопичилися у державі, або — дестабілізація, — зазначив В. Гройсман. — Сьогодні є величезний виклик для тих, хто причетний до цього рішення».

«Я, як Прем’єр-міністр України, прийняв для себе рішення: якщо цей суд, справедливий, незалежний, не буде утворено, я зніму з себе повноваження Прем’єр-міністра України і подам у відставку», — заявив Володимир Гройсман.