Напередодні жнив агрофірма «Вільхівці», що в Городенківському районі, поповнилася трьома новими комбайнами John Deere 780-ї серії із жатками 630F. Це стало результатом відвідин торік відомої інноваційної виставки Agritechnika в Ганновері. Серед головних новинок цього світового виробника сільськогосподарської техніки були комбайни серії S780. Придбали аж три.

Михайло ДОВБЕНКО наголосив на важливості події.

Ключі від комбайнів директору АФ «Вільхівці» Івану Приймаку передали керівник департаменту техніки івано-франківської компанії «Агросем» Богдан Зеленський і територіальний менеджер ТОВ «Джон Дір Україна» Ігор Молчанов. Вони висловили задоволення від співпраці з агрофірмою. Використання передових технологій виводить вітчизняне сільське господарство на передовий рівень та забезпечує рентабельність бізнесу. За впровадженням інноваційних технологій — майбутнє. Колись треба було щоразу виїжджати на поломки техніки. А тепер запросто зайти через Інтернет на пульт управління комбайна чи трактора, своїми рекомендаціями допомогти усунути неполадки. Таким чином вдається налагодити процес у 9 випадках із 10, без виїзду спеціаліста-наладчика.
— Технічне поповнення — вагомий внесок і в розвиток аграрної галузі Прикарпаття, — зауважив Іван Приймак, який до того ж є головою постійної комісії з аграрної політики та земельних відносин Івано-Франківської облради. — З компанією John Deere співпрацюємо майже 20 років. Мали старіші моделі, а нові вдосконалені та відрізняються тим, що оптимізують операції збору врожаю, автоматизацію з новим комбайновим діапазоном. На майданчику елеватора підприємства поруч із комбайнами розміщені й інші сільгоспмашини, а, зокрема, й новенькі трактори John Deere 6155 М. Вся новітня техніка є власністю агрофірми, придбана за власні або кредитні кошти.
От трактор цієї компанії серії 9500 — то вже музейний експонат, який придбали 1998 року, коли тільки перші його моделі потрапили до нашої країни. А трактор моделі 8400 цього виробника дієздатний. На ньому починають працювати новачки. Освоюють — доручають новішу техніку.
Присутній на урочистостях народний депутат України Михайло Довбенко, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності, наголосив на важливості події, яка матиме серйозний відгук на національному рівні:
— У 2014 році, коли розпочалася російська агресія і була анексована значна частина української території, обірвалася низка господарських, зовнішньоекономічних, ділових зв’язків. Україна мала серйозне падіння валового внутрішнього продукту, понад 16%. Упродовж останніх трьох років відроджуємо нашу промисловість, економічні зв’язки, нарощуємо експорт. Активізується ділове життя. В першому кварталі досягли понад 3% зростання ВВП, а найважливіше — більше 10% зростання експорту продукції. Це дуже важливо для стабільної грошової одиниці, нарощення зовнішньоекономічних зв’язків. Цей показник важливий ще тим, що 38% експорту становить продукція АПК і харчової промисловості. Тобто, аграрна галузь за експортом продукції є попереду потужної металургійної промисловості. Той важливий потенціал ще повністю не розкрили, є серйозний резерв. ПАФ «Вільхівці» нарощує свій механізований парк за рахунок власних коштів і кредитів. А ми у Верховній Раді бачимо резерв і подали законопроект «Про фінансовий лізинг». Як правило, в цивілізованому світі третина інвестування відбувається за рахунок саме такого механізму. У Верховній Раді ми провели День аграрної політики, підготували низку законопроектів, які теж дадуть поштовх до розвитку аграрної сфери.
Агрофірма «Вільхівці» обробляє 3 тис. га землі в Городенківському районі. Позаторік на підприємстві відкрили другу лінію елеватора з потужністю 85 тис. т. Сучасний комплекс, де можна щодня відвантажувати до 2 тис. т зерна. Елеватор почали споруджувати 2013 року. Тільки 10% були власні кошти, решта — кредитні. Щоденно на будівництві працювало до ста працівників, по двадцять підрядників.
Це другий за потужністю елеватор на Прикарпатті. Більший є в Рогатинському районі. В області з кожним роком зростає виробництво сільгоспкультур, тож потрібна нова техніка для збирання врожаю, очищення й осушування  зерна. Це — свідчення яскравого інвестиційного приваблення сільського господарства, що інвестор може вкладати кошти не тільки в туризм і дороги, а й в аграрний комплекс.
Того дня в агрофірмі «Вільхівці» відбувся День відкритих дверей для учнів Городенківського професійного ліцею. Майбутні механізатори зацікавилися новою технікою з комфортними кабінами й наповненою пультами управління кабіною, як у літаку. Щоб керувати такою, потрібні знання, освоєння комп’ютерних технологій. До речі, трактористи заробляють тут понад двадцять тисяч гривень. Вагомий стимул для молоді, щоб після навчання прийти сюди працювати.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.