Індивідуальний підхід до потреб Івано-Франківської області слід розпочати з Верховинського району, — таке бачення народний депутат фракції «Народний Фронт» Юрій БАБІЙ (на знімку)

виклав у своєму запиті до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Саме Верховинщина є тими єдиними воротами Івано-Франківської області в Європу, які, на превеликий жаль, є зачиненими, незважаючи на безвіз та малий прикордонний рух. А причина досить банальна — відсутність пункту пропуску на кордоні з Румунією.

У запиті Юрій Бабій наголосив на неприпустимості ігнорування такого важливого чинника для розвитку області, як міжнародний пункт пропуску, та закликав уряд до конкретних дій в напрямку створення такого пункту на українсько-румунському державному кордоні.

Це рішення відкриває нові можливості для залучення інвестицій, економічного і соціального розвитку прикордонних районів та місцевих громад. На місці занедбаної старої дороги буде збудована нова, котра, попри значні перепади висот, буде комфортною і надійною. Адже за останні роки Івано-Франківщина демонструє якісне зростання у будівництві, відновленні та обслуговуванні доріг за новітніми технологіями, в тому числі і в складних місцевостях, в рекреаційних та курортних зонах, і без перебільшення, може похвалитися справжніми фахівцями у цій сфері.

Нова дорога та будівництво інфраструктури сприятиме створенню нових робочих місць безпосередньо у віддалених високогірних селах та новому потоку туристів як з України, так і з Європейського Союзу, оскільки значно скоротиться шлях до наших курортів, котрі стають дедалі популярнішими.

Наявність пункту пропуску також дасть поштовх для розвитку місцевих автентичних ремесел, переробки деревини, виробництва та реалізації сирно-молочної продукції, грибів та ягід, продукції вівчарства, меду і трав’яних зборів тощо за ринковими цінами без зайвих посередників і додаткових витрат на транспортну логістику, чим підвищить не тільки добробут мешканців, а й відрахування до бюджету.

Одночасно малим прикордонним рухом зможуть скористатися жителі всіх 40 населених пунктів Верховинського району та трьох населених пунктів Яремчанської міської ради (смт Ворохта, с. Яблуниця, с. Вороненко), які досі позбавлені такої можливості, незважаючи на те, що відповідна угода між урядами України і Румунії діє з 2015 року.

Потрібно лише дати можливість використовувати ресурси власного регіону, який вже давно заслуговує на належну увагу, на благо мешканців краю. А далі ринок та соціальні зв’язки зроблять свою справу, і Гуцульщина продемонструє власні переваги, відчинивши двері в Європу.

Необхідно також зазначити, що загалом запит щодо відкриття пункту пропуску на Верховинщині, який був оголошений головуючим на засіданні Верховної Ради України 6 квітня 2018 року, підписали 24 народні обранці з різних депутатських фракцій та груп.

Прес-служба народного депутата України Юрія Бабія.