Вікторія Сюмар, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, зазначила:

— Нині найбільше турбує доля наших колег, ув’язнених у Росії. Святкування відбувається на тлі засудження Романа Сущенка, порушення дуже багатьох прав наших колег в окупованому Криму та на Донбасі.

В Україні ми сьогодні захищаємося від російської інформаційної агресії й створюємо свій досить ліберальний ринок. Проблема ринку полягає в наявності великої кількості ЗМІ та у відсутності великої кількості коштів, за які громадяни були би готові купувати якісну інформацію. І відсутність медіа-ринку є ключовою проблемою, яка породжує залежність ЗМІ, журналістів від власників засобів масової інформації, фактично, від олігархів.

Друга проблема — медіа-освіта населення, оскільки в інформаційному столітті, коли кількість інформації стає дуже значною, люди не завжди вміють відбирати і розуміти, де правдива інформація, а де так звані фейки.

Третя проблема — якість освіти самих журналістів, питання журналістської етики, і ці речі взаємопов’язані. Якщо є попит на якісну інформацію, то, напевне, саме це щось коштувало б на ринку. А якщо такого попиту немає, то є з цим проблеми, і багато олігархів хочуть використовувати ЗМІ як інструмент. Це ті речі, які нам ще треба пережити, перехворіти для того, щоб створити нормальний цивілізований ринок засобів масової інформації.

У законодавчому плані ми вже зробили досить багато: створили суспільне мовлення, провели реформування друкованих ЗМІ, водночас озвучені вище проблеми ще потребують врегулювання.

Записала Юліана ШЕВЧУК.