«Безпрецедентний цинізм російського «суду», який за надуманими звинуваченнями засудив українського журналіста Романа Сущенка, доводить — кремлівський режим не зупиниться ні перед чим у своїй спробі зламати дух українців», — так прокоментував у Твіттері Президент України Петро Порошенко рішення Московського міського суду, який у понеділок визнав винним у шпигунстві Р. Сущенка і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму. «Впевнений, що РФ неодмінно буде покарана за свої вчинки. Подібними «вироками» Кремль демонструє панічний страх, підписується у власній агресії проти України та виносить вирок сам собі», — наголосив глава держави.

МЗС України у свою чергу висловило рішучий протест у зв’язку з неправомірним рішенням російського суду щодо українського журналіста. «Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових і політичних заходів з метою звільнення та повернення в Україну Романа Сущенка та інших громадян України, які стали заручниками кремлівського режиму в умовах триваючої агресії проти нашої держави», — йдеться у заяві відомства.

Із вимогою до Москви звільнити журналіста уже звернулися, зокрема, ОБСЄ, Канада та міжнародна неурядова організація «Комітет із захисту журналістів».

«Журналістика — це не злочин, а медіа-працівники повинні виконувати свою роботу в безпечних умовах, не боячись бути переслідуваними атаками або в’язницями», — йдеться у заяві представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлема Дезіра. Очільниця канадського МЗС Христя Фріланд у Твіттері також засудила вирок РФ: «Як колишній журналіст, я обурена арештом і засудженням українського журналіста Романа Сущенка до 12 років ув’язнення в Росії. Канада засуджує цю спробу репресувати тих, хто працює на захист правди». А у комітеті із захисту журналістів заявили, що РФ не змогла надати достатніх доказів вини журналіста і повинна негайно звільнити його з-під варти та зняти усі обвинувачення.

В інтерв’ю Укрінформу громадський захисник Сущенка Марк Фейгін повідомив, що після оголошення вироку є можливість почати вирішальні переговори щодо обміну журналіста і повернення в Україну. «На кого, в якому форматі, з яким юридичним інструментуванням — це вже додаткові питання. Кирило Вишинський (головний редактор «РИА Новости Україна». — Ред.) — це один з можливих варіантів. Судячи з того, як багато про нього говорять у російських медіа, в його поверненні, в принципі, зацікавлені», — сказав Фейгін.