Вечірнє засідання 
5 червня

Народні депутати продовжили обговорення правок до законопроекту про Вищий антикорупційний суд (№ 7440), розглянувши 1656 правок з 1927. Однак жодна із правок не була підтримана голосуванням у сесійній залі. Їхній розгляд вирішено продовжити на наступному пленарному засіданні.
Депутатські правки стосувалися багатьох аспектів діяльності новостворюваного органу: зокрема, Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, суддівського апарату, розміщення та фінансування і утримання суду, його фінансової незалежності, забезпечення суддів службовим житлом, підвищення кваліфікації суддів та працівників суддівського апарату, проходження перевірки на поліграфі (детекторі брехні) під час відбору кандидатів на посади суддів тощо.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що парламент цілковито встигає пройти в середу всі правки. Він запросив усіх зацікавлених осіб долучитися до роботи над законопроектом у профільному комітеті, щоб виробити спільні компромісні позиції і вийти на позитивне рішення щодо законопроекту про Вищий антикорупційний суд. «Щоб ми в четвер, коли будемо голосувати, виходили не з конфліктів, а з узгоджених позицій, — зауважив А. Парубій, закликавши до публічної дискусії.
Законопроект № 7440 визначає засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності, а також особливості проведення конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду.
Згідно із редакцією, підготовленою до другого читання, завданням Вищого антикорупційного суду є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов’язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів, дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.
На посаду судді Вищого антикорупційного суду громадянин України може бути призначений, якщо він відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, передбаченим Законом України «Про судоустрій та статус суддів», а також володіє знаннями та практичними навичками, необхідними для здійснення судочинства у справах, пов’язаних з корупцією, та відповідає одній із таких вимог: 1) має стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років; 2) має науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше сім років; 3) має досвід професійної діяльності адвоката, у тому числі щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше сім років; 4) має сукупний стаж (досвід) зазначеної у пунктах 1 — 3 цієї частини роботи (професійної діяльності) щонайменше сім років.
Не може бути призначеною суддею Вищого антикорупційного суду особа, котра упродовж попередніх десяти років працювала в органах прокуратури, внутрішніх справ, Національної поліції України, СБУ, НАБУ та інших правоохоронних органах, у політичних партіях, була членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або Вищої ради юстиції, яка позбавлена права обіймати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вироку суду, що набрав законної сили та ін.
Громадська рада міжнародних експертів перевірятиме у кандидатів на посаду судді Антикорупційного суду законність джерел походження їх майна, відповідність рівня життя кандидата або членів його сім’ї задекларованим доходам, знання та практичні навички для розгляду справ, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду тощо.

Олександра КУЧЕРЯВА.