БРИФІНГИ

Головною причиною звільнення міністра фінансів Олександра Данилюка є те, що він перевищив свої службові обов’язки — про це в коментарі журналістам у кулуарах парламенту заявив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Вадим Денисенко.

«Думаю, ні для кого не секрет, що головною причиною звільнення міністра фінансів Олександра Данилюка є те, що він перевищив свої службові обов’язки, коли написав представникам «Великої сімки» з приводу того, що нібито йому заважають працювати, — сказав Денисенко. — Цей лист мав абсолютно неправдиві моменти, зокрема, щодо того, начебто, Мінфін втрачає право візувати документи в Кабміні, що є абсолютною неправдою. З другого боку, Данилюк написав цей лист напередодні переговорів Прем’єр-міністра України з представниками ЄС щодо надання Україні кредиту в розмірі 1 млрд євро. Фон переговорів, звичайно, був інший після того, як вони отримали листа від міністра фінансів України. У нього був тиждень для вибачень, але нічого подібного не відбулося. Крім того, триває нагнітання ситуації. Понад те — на заяву Данилюка негативно відреагували ринки. І якщо б ми зараз виходили на отримання коштів, то змогли б залучити їх набагато дорожче, ніж це було раніше. Все це і спричинило заяву про звільнення Олександра Данилюка».

Як зберегти місцеву пресу

У Верховній Раді відкрито експозицію «Місцева преса — досвід успішної реформи», організовану Національною асоціацією українських медіа. «Місцева преса сьогодні переживає далеко не найкращі часи, — заявила на брифінгу голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. — Надзвичайно велика кількість проблем на сьогодні існує у всієї друкованої преси. Але в Україні, враховуючи низьких рівень охоплення Інтернетом і телебаченням, саме місцева преса залишається ключовим джерелом інформації для людей, які проживають у сільській місцевості та у райцентрах. Через місцеву пресу вони можуть обмінятися інформацією і зрозуміти, що відбувається у них у районі, а не лише у Києві. Тому важливо зберегти цей пласт ЗМІ».

Однією з ключових проблем преси, за словами В. Сюмар, є доставка «Укрпошти», адже ціни на послуги постійно зростають. «Має бути накладено мораторій на зростання цін, щоби ціни зафіксувати на наявному рівні, щоби україномовні друковані газети до українців доносили поштою за доступною ціною», — сказала політик.

Ще одна проблема преси пов’язана із папером, адже в Україні немає жодного комбінату, який виробляв би папір, і ми є залежними від Росії. «І це є величезна монопольна залежність від держави-агресора, і в цьому суттєва небезпека, — наголосила Вікторія Сюмар. — Це питання потрібно вирішувати через гарантії держави, створення комбінату, який міг би продукувати такий папір».

Щодо реформування друкованих ЗМІ, яке має завершитися до кінця нинішнього року, також є низка неврегульованих проблем. Голова комітету повідомила, що у середу в парламенті зареєстровано проект закону, який покликаний вирішити ці проблеми, з тим, щоб редакції мали можливість реформуватися, навіть якщо засновник в особі органу влади не дав на це дозволу, щоб не було шантажу із приміщеннями редакцій, їх майном.

Анна ШЕВЧЕНКО.