Голова Верховної Ради України Андрій Парубій високо оцінив ухвалення парламентом закону про створення Вищого антикорупційного суду

«Сьогодні у Верховній Раді України — історичний день, який творить майбутнє нашої держави, майбутнє України», — зауважив А. Парубій на брифінгу перед початком вечірнього пленарного засідання. Він нагадав, що дискусії щодо створення Вищого антикорупційного суду тривали майже рік з приводу того, яким має бути такий суд. Рік тому глава парламенту подав свій перший запит до Венеційської комісії, щоб отримати її рекомендації, а під час фінальної підготовки запросив до України Секретаря Венеційської комісії, з яким було детально проговорено всі подані пропозиції. При цьому Голова Верховної Ради запевнив, що всі ці пропозиції внесено в тіло закону.

Андрій Парубій нагадав історію проходження законопроекту № 7440: спочатку в його тексті було враховано 13 із 14 пропозицій Венеційської комісії, серед них — зменшення вимог до кандидатів на посади суддів Антикорупційного суду, прибрано вимогу про обов’язкове проходження поліграфа (детектора брехні), щоб збільшити кількість кандидатів. Було визначено у правках і поняття захисту суддів ВАС, а також членів їхніх родин. Залишалось останнє ключове питання — про роль Громадської ради міжнародних експертів при відборі кандидатів. «На останньому етапі переговорів депутати домовилися, що на спільній панелі — і членів Кваліфікаційної комісії суддів, і Громадської ради міжнародних експертів — в ухваленні рішення мають брати участь не менш як три члени Громадської ради за умови, що їх буде не сім, а шість, — розповів А. Парубій. — Тобто половина членів Громадської ради міжнародних експертів повинні дати своє добро. В остаточній редакції законопроекту, проголосованій у сесійній залі, зазначено: в голосуванні повинна взяти участь не менш як половина членів Громадської ради міжнародних експертів».

Голова Верховної Ради подякував профільному комітету та міністру юстиції за фахову роботу над законопроектом. «Найважчий заключний етап ми змогли пройти з гідністю, — сказав А. Парубій. — Переговори завершилися сьогодні близько четвертої ранку. І той факт, що у залі ми набрали 315 голосів, так звану конституційну більшість, свідчить про те, що парламент, який пройшов дуже багато випробувань — реформ у різних сферах, ще раз довів, що тут є майданчик реформ і що Верховна Рада здатна на найважчі рішення. І ми продемонстрували сьогодні і українському суспільству, і нашим міжнародним партнерам готовність до ухвалення найважчих рішень».

Андрій Парубій висловив сподівання, що Вищий антикорупційний суд буде створено ще до кінця нинішнього року, поінформувавши, що звернувся до міжнародних експертів з проханням якомога швидше подати своїх кандидатів для участі у Громадській раді. «І я й надалі робитиму все можливе, щоб Антикорупційний суд був створений і почав виконувати безпосередньо свої функції», — запевнив очільник парламенту.

«Моя позиція — якомога швидше, — наголосив Андрій Парубій. — Але є законом визначена процедура, яка передбачає всі кроки. А тому моє звернення до міжнародних експертів — а це вісім міжнародних організацій — для того, щоб вони якомога швидше подали своїх кандидатів і вони могли балотуватися для участі у Громадській раді. Переконаний, що наші міжнародні партнери діятимуть швидко й ефективно».

На запитання журналістів, коли саме розпочне діяти Антикорупційний суд, А. Парубій відповів: «Це теоретично можна зробити до кінця цього року, і ми повинні докласти всіх зусиль, щоб процес формування Антикорупційного суду завершити до кінця року».

Глава парламенту також зазначив, що рішення не відкладати розгляд закону про Антикорупційний суд було виправданим, так консультації пришвидшились, і всі сторони зробили все можливе, щоб у момент голосування вийшли на узгоджені рішення, а профільний комітет зумів прийняти рішення. «І той факт, що ми, не відтягуючи, увійшли в розгляд закону, і це питання стало питанням номер один на порядку денному української держави, було правильним рішенням, — резюмував А. Парубій. — Так само і надалі робитиму все можливе, щоб ані на йоту, ані на хвилю не було відтягнено етап створення Антикорупційного суду». Насамкінець Голова Верховної Ради закликав журналістів та громадськість стежити за цим процесом.

«Створення Антикорупційного суду важливе передусім для самої України для внутрішньої боротьби з корупцією, — наголосив Андрій Парубій. — Це питання — передусім українське, але ми врахували і рекомендації Венеційської комісії, і кожен етап судової реформи ми робили, отримавши узгодження Венеційської комісії, зокрема, в голосуванні за Антикорупційний суд». Глава українського парламенту висловив сподівання, що ця подія буде високо оцінена і Венеційською комісією, і всередині країни, і нашими міжнародними партнерами.