У визначенні законотворення як особливого виду юридичної діяльності, що вимагає спеціальних знань і відповідної практики, думки науковців і практиків повністю збігаються. Заснована у 2004 році Українська школа законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України — єдиний в державі унікальний освітній центр креативного навчання та безперервного професійного розвитку, певна об’єднавча платформа для практиків та науковців у сфері законотворення.
У цьому році Школа відзначатиме своєрідний ювілей — незабаром відбудеться двадцятий набір слухачів. Варто зазначити, що за п’ятнадцятирічний період діяльності Школи спостерігається стійка тенденція до збільшення числа слухачів. Така активність є винятково проявом інтересу до тематики навчальних програм та свідчить про вмотивованість слухацької аудиторії, адже Інститут законодавства не має жодного важеля впливу на прийняття ними рішень стосовно вибору закладу професійної підготовки.
Одним із важливих чинників популярності та привабливості навчання у Школі виступає унікальність якісно підготовлених навчальних програм, а застосування сучасних інтерактивних методик сприяє ефективному засвоєнню отриманих знань. Перший — базовий рівень навчання проводиться за програмою «Законотворча діяльність». Наступний рівень цільової підготовки — спеціалізований — здійснюється за магістерською програмою «Європейське парламентське право». Враховуючи те, що за традицією Верховна Рада України надає освітньо-методичну допомогу органам місцевого самоврядування, Інститутом законодавства розроблено магістерську програму «Місцеве самоврядування та децентралізація». Зазначена програма передбачає галузевий рівень навчання із залученням до кола слухачів депутатів місцевих рад, співробітників органів місцевого самоврядування. Саме на таку аудиторію орієнтовано спільний пілотний проект Інституту законодавства та місцевих рад Сумської області, успішний початок реалізації якого відбувся цього року.
Наявний потужний науковий потенціал Інституту законодавства у повному обсязі забезпечує навчальний процес в Українській школі законотворчості. Фахові дискусії, полілог викладача та слухацької аудиторії створюють атмосферу експертного майданчика для обговорення актуальних правових питань і спрямовуються на удосконалення професійних компетентностей учасників законотворчого процесу. Такий формат надання якісних освітніх послуг відбувається завдяки творчому підходу викладачів Школи.
Важливим принципом творчо орієнтованого підходу до професійного навчання є залучення як викладачів висококваліфікованих іноземних експертів. Так, жвавий інтерес слухачів Школи та співробітників Інституту законодавства викликала лекція на тему «Законотворчий процес у США», прочитана наприкінці травня Джейкобом Вентурою — радником з юридичних питань у Палаті Представників штату Массачусетс. Під час презентації створена лектором доброзичлива атмосфера та активна комунікація, щиро підтримана аудиторією, стала стимулом до активного засвоєння знань. Використання паном Вентурою власного досвіду роботи у Дослідницькій Службі Конгресу США надало лекції неповторного колориту. У форматі наукового пошуку відбулося представлення нової інформації, а сформульовані актуальні проблеми знайшли своє вирішення у відповідях на запитання.
Джейкоб Вентура висловив вдячність Інституту законодавства за запрошення до співпраці та від імені Палати Представників передав Офіційну грамоту законодавчого органу штату Массачусетс.
Участь іноземних фахівців у тренінгах Української школи законотворчості є традиційною усталеною практикою. Раціональність такого підходу полягає у необхідності використання позитивного зарубіжного досвіду в національній практиці. Експерти не тільки щиро діляться своїми професійними напрацюваннями, а також висловлюють й застереження щодо помилок, яких слід уникати. Так, вже другий рік поспіль вивчення практичних аспектів імплементації законодавства ЄС у Республіці Польща стало можливим завдяки лекціям європейського експерта Цезаря Херма, який з ентузіазмом відгукується на запрошення до співпраці з Українською школою законотворчості.
Випускники Школи із вдячністю та захопленням згадують часи, проведені в лекційній залі Інституту законодавства. На урочистих врученнях свідоцтв про підвищення кваліфікації вони висловлюють бажання пройти наступний рівень навчання. У переважній більшості випускниками Школи є помічники-консультанти народних депутатів України, які складають кадровий резерв державної служби, відрізняються високою мобільністю та прагненням до подальшого кар’єрного зростання. Саме тому серед народних депутатів, високопосадовців, відомих політиків та експертів присутні випускники Української школи законотворчості, яку вони по праву вважають своєю Alma Mater.