Виповнилось 145 років відтоді, як перестало битись серце відомого українського поета-демократа, сміхотворця, талановитого лікаря, громадського діяча Степана Руданського. Похований він на Старомасандрівському кладовищі в Ялті. В ці дні на його батьківщині, в селі Хомутинці на Вінниччині, провели панахиду на могилах його батьків. Таку ж поминальну службу відправив і священик Борис Пентюк із Вінниці у храмі Іоана Предтечі.
А в медіатеці Житомирського міського колегіуму відбувся відкритий урок української літератури під керівництвом учительки Віри Павліченко. Там був присутній четвероюрідний племінник поета, підполковник медичної служби Олексій Боржковський. Влаштували і книжкову виставку творів Степана Руданського та перегляд телефільмів про його життя і творчість. Учні 6-го «Г» класу Єва Григор’єва, Іван Кондратюк, Микита Довголюк, Олександра Барилюк імпровізували на тему творів поета, які вивчають у школі: «Свиня свинею» та «Добре торгувалось».
Під час проведення міжнародного літературно-мистецького свята «В сім’ї вольній, новій» в Хомутинцях побували поет, лауреат Шевченківської премії Леонід Горлач, поет Петро Засенко, поет-перекладач із Болгарії Захрі Іванов, поетеса Богдана Гайворонська, народний артист України Василь Нечепа та ін. Вони відвідали садибу Руданських, літературний музей поета, де сільський голова Оксана Мудрик розповіла про життя та творчий шлях Степана Руданського. Потім гості поклали квіти на могили його батьків.
Навесні цього року члени лікарського товариства імені Степана Руданського у Хмельницькій області під керівництвом нейрохірурга Бориса Ткача на території обласної лікарні посадили декоративні дерева та кущі на знак пам’яті про поета. Віднині цей сквер носитиме його ім’я.
Надійшли вісті і з окупованого Криму. Там земляк поета, уродженець села Котюжинці, Анатолій Єфімов посадив біля могили 35 тюльпанів. Усі вони зацвіли. А вчителька української мови Ялтинської середньої школи Валентина Овсійчук прийшла з учнями на кладовище і поклали на могилу поета живі квіти.