Серед політичного бомонду Херсонщини чимало тих, хто повсякчас присягається у своєму патріотизмі та готовності захищати рідну державу... на словах. А от депутат обласної ради Микола Ставицький вразив усіх власників мандатів — без жодної помпи узяв та й підписав трирічний контракт на армійську службу. І не десь у тиловому штабі, а на «гарячому нулі» — стрільцем-помічником гранатометника у частині морської піхоти, дислокованої під Маріуполем. Багато хто такому вчинкові не йняв віри (подібна самовідданість аж ніяк не в традиціях тутешніх можновладців). Тож на доказ молодший сержант Ставицький виклав на свою сторінку у Фейсбук навіть копію наказу про своє зарахування до лав військової частини.
Хоча тим, хто знає Миколу Ставицького краще, його вчинок не здається таким уже дивним та екстравагантним. «Мав змогу поспілкуватися з Миколою. Він давно хотів служити, але кілька місяців відкладав це через депутатські та бізнесові справи. Просив направити його саме до частини морської піхоти, куди їздив раніше як волонтер і де мав багато друзів. За першої можливості його прохання задовольнили», — розповів «Голосу України» військовий комісар Херсона, полковник Олександр Зіньковський.
У важкому 2015-му Микола Ставицький записався до батальйону територіальної оборони. За збігом обставин, його призначили командиром саме того відділення, де стрільцем був автор цих рядків. Пам’ятаю молодшого сержанта як доброзичливого та уважного, але заразом і старанного бійця. Він уже тоді прийшов до тербату не для того, аби трохи «погратися у чоловічі ігри», як декотрі «партизани». Ні, — не відволікався від інструкторів і вишколу, усерйоз засвоював тактичні знахідки та всіляко збагачував солдатський досвід.
Та й після демобілізації Микола залишився справжнім бійцем по духу. Був постійним учасником природоохоронних рейдів за участю поліції та громадських активістів — ганяв браконьєрів і по лісах, і на річках. Причому ніколи не боявся публічно називати причетних до розкрадання народного добра. Ще й журналістам інформацію про них підкидав. Тепер він просто змінив лінію фронту, але так само зустрічатиме ворога очі в очі. І ніколи не побіжить, не запанікує. Повертайся без ран та з перемогою, Миколо.

Херсон.