Так оцінили свою роль у світовому порядку учасники Міжпарламентської конференції у Кишиневі.

 

Учасники Міжпарламентської конференції «Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики» у м. Кишинів, Республіка Молдова, 2 березня 2018 року.

 

2 березня 2018 року, м. Кишинів, Республіка Молдова. Спільна прес-конференція. Голова Парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе, Голова Парламенту Республіки Молдова Андріан Канду, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

 

На Міжпарламентській безпековій конференції «Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики», яка відбулась у Молдові, була можливість обговорити найважливіші проблеми і виклики, які стоять не лише перед трьома країнами, а й на європейському континенті. 
Чотири роки тому розпочалась інтервенція Російської Федерації на територію суверенної Української держави. Тоді стало зрозуміло, що це не є війна проти України, що це виклик усій світовій системі безпеки, яка виникла після Другої світової війни, що Путін — це глобальна загроза не лише для України, а й для усього вільного світу.
За ці чотири роки світ пройшов через усвідомлення глобальності проблем безпеки, зокрема сучасної гібридної війни, яку веде Путін і Російська Федерація, серед яких і інформаційна війна, яка у сучасній гібридній стратегії Путіна відіграє, напевно, ключову і основну роль.
Є необхідність разом виробляти спільну стратегію і тактику не лише України, Молдови і Грузії, а й усього вільного світу у протидії інформаційній війні, яку відчули не лише українці, а й у США, і у багатьох країнах Європи. 
Учасники конференції зауважили, що вкрай важливо виробляти спільну позицію і з енергетичної безпеки, тому що не лише Україна, Молдова і Грузія, а й європейські країни відчувають на собі енергетичний шантаж і енергетичний вплив, який Путін використовує проти інших держав.
Такі майданчики, як конференція, є підставою для дискусії і вироблення єдиної спільної позиції. Зокрема, щодо «проекту «Північний потік-2». Адже це не економічний проект, це політичний проект Путіна, який спрямований на дестабілізацію Європи, спрямований на те, щоб мати можливість чинити тиск на європейські країни. Спільна позиція по зупинці цього проекту — це теж є дія у питанні економічної безпеки. 
Украй важливо, щоб на ключові безпекові виклики, які є в нашому регіоні, мала бути спільна протидія і спільна стратегія, адже три країни — Україна, Молдова, Грузія — відчули на собі агресію на своїй суверенній території. Три країни перебувають на передовій боротьби вільного світу.
У контексті висловів щодо перебування трьох країн у «сірій зоні», то насправді вони є щитом Європи, який сьогодні захищає не тільки свої країни, а й увесь вільний світ. 
Україна проводить багато реформ фактично у всіх сферах суспільного життя. Для держави важливим є обмін досвідом на шляху їх проведення та потрібна підтримка європейських сил. Країни повинні демонструвати, що потрібно шляхом реформ не просто виконувати угоди, а справді робити суспільство, країни більш потужними, модернізованими, сучасними, розвинутими.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.