Держкомтелерадіо не дав дозвіл на ввезення з території держави-агресора ще трьох видань, які містять ознаки пропаганди імперських геополітичних доктрин, повідомляє прес-служба відомства. Відмову дано на підставі негативного висновку експертної ради, котра визнала, що книги С. Васильєва «На разломе двух времен», Тима Скоренка «Изобретено в России: История русской изобретательной мысли от Петра І до Николая ІІ» та О. Волкова «Шаги Командора», які вийшли друком у Москві, містять матеріали, що пропагують державу-агресора, імперські геополітичні доктрини, котрі передбачають об’єднання народів навколо держави-агресора, її державної мови, культури, панівної релігійної конфесії.
Книга «Шаги Командора», що вийшла друком цього року, хоч і змальовує події XVII століття, просякнута ідеями «руского міра» і стилістикою путінських пропагандистів — якщо йдеться про Україну, то обов’язково «бандерівська» (у XVII ст.!) , якщо про Чорне море, то воно має стати внутрішнім, бо «Крим-наш», татари — «не той народ, з яким треба домовлятися», наголошують у Держкомтелерадіо.
Чергова спроба фальсифікувати українську історію спостерігається у книзі «Изобретено в России: История русской изобретательной мысли от Петра І до Николая ІІ»». Автор називає Софійський собор у Києві — найстарішою російською будівлею, до російських винахідників відносить Ігоря Сікорського і навіть винахідника бджолиного вулика Петра Прокоповича, який все життя жив і працював на Чернігівщині.
У відомстві зазначають, що експортери надали експертам позитивні відгуки рецензентів та видання, що ввозилися в Україну. Зокрема, позитивні рецензії на книги Т. Скоренка та С. Васильєва написав доцент Кропивницького інституту приватного вищого навчального закладу «Університет сучасних знань» В. Шумейко, а рецензію на книгу О. Волкова надав професор політології Києво-Могилянської академії Олександр Дем’янчук. Тож Держкомтелерадіо вкотре закликає рецензентів уважніше ознайомлюватися зі змістом видань, які вони рекомендують до ввезення.