Давня приказка: «Скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти», в Україні трохи видозмінилася. Тепер для того, щоб дізнатися, чим людина дихає, треба запитати: «Скажи, чий Крим, і я скажу, хто ти».

Тест на Крим проходять сьогодні всі мислячі росіяни. Якщо хтось із них привселюдно скаже, що Крим — це українська територія, то на нього, за рідкісним винятком, нападає «вся королівська рать». Наближені й підгодовані ЗМІ, як ланцюгові пси, кидаються на інакомислячого з готовністю стерти його на порох.

Днями такої звірячої обструкції зазнав відомий російський актор Михайло Єфремов, який сказав, що Крим — український і побудований міст через Керченську протоку, виходить, теж. Хочеться від душі потиснути йому руку: браво, Михайле!

Але що тут почалося! У соціальних мережах автори коментарів обрушилися на нього буквально з брудною лайкою, використовуючи весь недрукований лексикон російської мови. Не залишилися байдужими друковані ЗМІ й ТБ. Виникає запитання: а що такого неправильного сказав артист? Усім відомо, що російські правителі знехтували нормами міжнародного права й витерли ноги об гельсінські угоди, в яких урочисто проголошувалася непорушність наявних кордонів між державами Європи.

Загарбники вважають себе теж людьми цивілізованими й зазвичай шукають фіговий листок, щоб прикрити свій сором. У випадку з Кримом російські правителі стверджують, що півострів, мовляв, завжди був російським. Ну звісно, він входив до складу Росії, але мало що колись належало Російській імперії! Та сама Прибалтика, яку ще Петро І відвойовував у шведів; входили до складу Росії Фінляндія, Польща, Молдавія. Особливо розчулює присвоєння Севастополя. Як міста російської військової слави.

Вибачте, але, скажімо, Порт-Артур теж не менш славний, чому ж із цієї причини росіяни не вимагають його в Китаю? Несила? Звичайно, у малих країн відняти Південну Осетію або Придністров’я просто, вони ж здачі не дадуть.

Російські політики повторюють, що, мовляв, жителі Криму й Донбасу проголосували на референдумах за приєднання до Росії. Але де й коли плебісцити проводься наспіх за два тижні? Це було не волевиявлення народу, а чистий лохотрон, людям пообіцяли гарне життя, яке обернулося нескінченною гібридною війною й тисячами смертей.

Простіше кажучи, населення обдурили, а тепер це видається за одноголосне волевиявлення. А взагалі-то навіщо Росії Крим, Донбас та інші землі? Адже й без того території неосяжні, причому їх не можна вважати обжитими, країна не здатна впоратися з лісовими пожежами й повенями, а їй іще хочеться дедалі нових земель. Свіжих, щоб їх запаскудити, так, чи що?

Донецьк.

Мал. Віктора СТАРОВА.