14 червня виповнюється 80 років від дня народження Євгена Васильовича Мармазова (на знімку) — активного й авторитетного державного та політичного діяча, народного депутата Верховної Ради України семи скликань.

Після закінчення в 1965 році Донецького політехнічного інституту Євген Мармазов працював гірничим майстром, начальником зміни, помічником головного інженера шахти. У дружному та згуртованому трудовому колективі належним чином були оцінені властиві йому якості ініціативного організатора, енергійного громадського працівника, вірного та надійного товариша. Три роки очолював Кіровську районну молодіжну організацію м. Донецька. Був капітаном і нападником юнацької футбольної команди «Шахтар».
Особливу увагу під час керівництва районом Мармазов приділяв працевлаштуванню молоді та жінок. Із цією метою було побудовано камвольно-прядильну фабрику, бавовнопрядильний комбінат, найбільшу в Європі фабрику іграшок, молокозавод і інші підприємства легкої та харчової промисловості.
Важко навіть повірити, але в той час на кожну людину з мільйона мешканців Донецька була посаджена троянда. Місто потопало у квітах і зелені, тож ЮНЕСКО визнала його найкрасивішим індустріальним містом світу. Певна річ, Євген Васильович як справжній патріот дуже переймається нинішньою трагедією рідного регіону та твердо вірить, що його улюблений Донецьк поверне собі колишню славу і гордість.
Євген Васильович Мармазов був народним депутатом України першого, другого, третього, п’ятого, шостого й сьомого скликань. Брав безпосередню участь у вступі України до Парламентської асамблеї Ради Європи, був постійним членом української делегації, предметно й результативно представляв нашу державу на міжнародних конференціях і форумах, дипломатичних зустрічах.
Ефективною була також його діяльність як члена парламентських комітетів, голови Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Внесені ним законопроекти й постанови, виступи та депутатські запити відрізнялися серйозністю й глибиною порушених проблем, знаходили підтримку і схвалення виборців.
Ветеран праці Мармазов по праву вважає своїм покликанням служити народу, тож, незважаючи на солідний вік і відповідний стан здоров’я, продовжує й далі брати активну участь у суспільно-політичному житті. Мабуть, про його насичену подіями та зустрічами діяльність можна було б написати книгу із серії «Життя чудових людей». Непорушним гаслом для нього стали слова відомого філософа Петра Чаадаєва: «Людині неможливо повертатися назад. Установлений порядок вимагає, щоб вона усе просувалася та просувалася вперед. Ми можемо тільки на мить зупинитися, переглянути минуле і знову просуватися вперед».
У ці хвилюючі ювілейні дні шановного Євгена Васильовича Мармазова щиро, від усієї душі вітають зі славним вісімдесятиліттям численні друзі і колеги, рідні та близькі. Дорогому ювілярові та його дружині Тамарі Леонідівні, з якої вони дружно живуть, їхній міцній родині бажаємо здоров’я, довгих років щасливого життя, нових успіхів у всіх добрих справах.

Іван ГАВРИЛИШИН,
член Національної спілки журналістів України.