Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ, перебуваючи з офіційним візитом у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північній Ірландії, зустрівся зі Спікером Палати лордів Парламенту Великої Британії лордом Франклином Фаулером.

На початку зустрічі А. Парубій заявив, що Україна завжди була частиною європейського простору, і події 2013—2014 років засвідчили, що європейський вибір — це вибір українців.

Голова Верховної Ради наголосив, що для України важлива міжпарламентська співпраця України і Великої Британії. «Ключові питання для нас сьогодні — питання енергетичної безпеки України і Європи, це підтримка нашої позиції щодо того, що

«Північний потік-2» є не економічним, а політичним проектом, який матиме вплив на Європу і робитиме спроби дестабілізувати Європу», — сказав він та розповів про лист, підписаний головами парламентів країн Балтії, Польщі та Молдови, зазначивши, що для України дуже важлива позиція Великої Британії у цьому питанні.

Голова парламенту зосередив увагу на питанні підтримки політв’язнів, ув’язнених Путіним. Серед ув’язнених, за його словами, не лише воїни, а й наші режисери, артисти, активісти, журналісти, які на окупованих територіях мали чітку позицію щодо України.

Сторони обговорили ситуацію на сході України і в окупованому Криму. А. Парубій зазначив, що ситуація дещо покращилася після підписання Мінських угод — зупинився масштабний наступ, але локальні атаки на українські позиції відбуваються регулярно по всій лінії фронту і гинуть українські воїни та українські мирні громадяни. «Понад 10 тис. людей загинули з початку окупаційних військових дій на сході України», — уточнив він.
Лорд Фаулер назвав це дуже великою ціною і засудив такі дії.

Під час зустрічі сторони торкнулися теми протистояння дезінформації та, зокрема, можливості проведення спільної міжпарламентської конференції країн, які «стоять щитом свободи». А. Парубій наголосив, що для України «євроінтеграція — це незалежність».

Лорд Ф. Фаулер зазначив, що «брекзіт», який підтримали британці, не означає, що Об’єднане Королівство пориває з Європою. Він вважає, що зв’язки Британії з європейськими країнами навіть посиляться.

Лорд Фаулер. 

А. Парубій зазначив, що Україні важливий досвід і традиції Великої Британії. «Ми зацікавлені у розвитку і зміцненні наших відносин», — наголосив він.

Голова парламенту зауважив, що НАТО визначено ключовим елементом зовнішньої політики України. «Україна проводить масштабну реформу сектору безпеки і до 2020 року ми маємо підняти увесь сектор безпеки до стандартів НАТО. У зовнішній політиці вступ України до   НАТО — питання номер один», — підкреслив А. Парубій.

Санкції проти РФ будуть збережені й розширені

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час візиту до Сполученого Королівства Великої Британії ознайомився з роботою Освітнього центру при Парламенті Великої Британії та відвідав годину запитань до Прем’єр-міністра Великої Британії.
Вітаючи Голову Верховної Ради України Андрія Парубія та членів делегації, які були присутні в гостьовій ложі, член Палати громад Джон Віттінгдейл поставив Прем’єр-міністру Сполученого Королівства запитання, чи будуть збережені санкції проти Росії.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей запевнила, що санкції проти Росії будуть збережені й розширені. «Я наполягатиму на подальшому неухильному дотриманні антиросійських санкцій. Насправді, на мою думку, в деяких сферах ці санкції мають бути і розширеними», — заявила Тереза Мей.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій разом з делегацією у четверту річницю визволення Маріуполя від російських окупантів вшанували у Лондоні українських воїнів і громадян, які загинули за Незалежність України.

Андрій Парубій відвідав Вестмінстерське абатство, де поклав вінок до Меморіалу жертв війни (на знімку).

Канонік Вестмінстерського абатства преподобний Ентоні Бол звершив молитву за всіма українцями, які загинули у війні за Незалежність України.

Спільно дбати про безпеку наших країн

У рамках офіційного візиту до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч з Головою Комітету з питань оборони Палати громад парламенту Великої Британії Джуліаном Льюісом.

Джуліан Льюіс.

На початку зустрічі Андрій Парубій подякував Джуліану Льюісу за підтримку Великої Британії, яку отримує Україна «у, мабуть, найскладніший період від часу відновлення Незалежності». Зокрема, за ефективну програму навчань, що проводять британські інструктори для українських військових, які протистоять російській агресії на Донбасі.

Голова Верховної Ради подякував голові Комітету за консультації, які надають британські експерти та члени парламенту для розробки законопроекту «Про національну безпеку та оборону». За словами глави парламенту, він уже наступного тижня збирається винести цей документ на голосування і очікує ухвалення рішення.

Під час обговорення ситуації на Донбасі Андрій Парубій зазначив, що «Плани Путіна — це не захопити і утримувати кілька районів на Донбасі — йому потрібна вся Україна». «Їхня мета не пересунути фронт на кілька кілометрів вглиб України — російському агресору потрібна дестабілізація в Україні», — наголосив він.

Голова Верховної Ради України закликав голову та членів Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великої Британії засудити будівництво газогону «Північний потік-2» як політичний проект, створений для тиску на країни Європи.

«Зміцнюючи нашу оборону, треба думати не лише про військову безпеку, потрібно комплексно зміцнювати безпеку інформаційну, економічну і, звісно, енергетичну. Нам потрібно робити це спільно, і це доводить хімічна атака, здійснена на території Великої Британії», — зазначив Андрій Парубій.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.