На майданчику та соціальних об’єктах Рівненської АЕС побувала народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька.

«Одна справа вивчати інформацію на папері, інша — наочно із нею ознайомитись. Наразі склалася ситуація катастрофічного недофінансування атомної генерації через дискримінаційну політику енергетичного регулятора — Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Це спричинило стрімке зниження рівня життя працівників галузі, що, у свою чергу, призвело до відтоку висококваліфікованих спеціалістів. Необхідно негайно за допомогою законодавчих ініціатив виправляти ситуацію, в якій до того ж простежується тенденція збільшення числа працівників пенсійного віку та відпливу молодих атомників», — сказала Вікторія Михайлівна.

Під час перебування на Рівненській АЕС народний депутат України відвідала будинок №412/4 у мікрорайоні Ювілейний, квартири якого через неприйняття законопроекту №3131 «Про внесення зміни до статті 11 ЗУ «Про управління об’єктами державної власності», НАЕК «Енергоатом» не може передати у власність рівненським атомникам. Політик зазначила, що на останньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань економічної політики цей законопроект затверджено до другого читання, ухвалення якого дасть змогу тисячам родин висококваліфікованих фахівців ядерної галузі отримати довгоочікуване житло, що, у свою чергу, збереже її кадровий потенціал. 

У ході знайомства з РАЕС Вікторія Войціцька побувала на унікальному, першому в Україні високотехнологічному комплексі з переробки твердих радіоактивних відходів (КПРАВ), де вона дізналася про призначення основних технологічних установок одного із перспективних екологічних об’єктів РАЕС. Як зауважила політик, «керівництво Рівненської АЕС професійно, якісно та комплексно підходить до розвитку підприємства. Введення КПРАВ у роботу — це цивілізаційний крок уперед як для електростанції, так і для всього атомно-енергетичного комплексу країни».

Народний депутат України Вікторія Войціцька відвідала міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів ім. Зоні Матвієнко, який зведено як соціальний об’єкт у рамках будівництва енергоблоку №4 РАЕС; професійно-технічне училище Рівненської АЕС, яке утримується на балансі підприємства, переконалась, що у закладі є всі необхідні умови для підготовки робітничих кадрів для електростанції та перепідготовки її працівників.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.
Фото надане автором.