Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається складною. Уздовж всієї лінії зіткнення тривають інтенсивні бойові дії. За минулу добу (дані на 15.06) супротивник 33 рази обстріляв українські позиції, 20 з них — із забороненого важкого озброєння.

За оперативними даними групи «ІС», за минулий тиждень найбільших інтенсивних вогневих ударів російські окупаційні війська завдавали по наших позиціях у районі населених пунктів Кримське, Причепилівка, Новотошківське, Зайцеве, Кам’янка, Опитне, Піски, Новоселівка Друга, Новотроїцьке, Павлополь, Водяне, Лебединське і Широкине.

Залишається високою інтенсивність ведення повітряної розвідки супротивником для розкриття системи управління, уточнення оперативної обстановки, а також виявлення змін у бойових порядках і місцезнаходження резервів ОС. Також відзначається активна діяльність ворожих маневрених груп РЕР і РЕБ уздовж усієї лінії зіткнення.

Як повідомляє група «ІС», в 1 і 2 АК, згідно з єдиним планом Південного військового округу ЗС РФ, завершено проведення «тижня бойової готовності», під час якого частини й підрозділи окупаційних військ приводили у найвищі ступені бойової готовності й виводили в райони зосередження.

За вказівкою АП РФ, структурні підрозділи «МВС» і «МДБ» обох квазідержавних формувань — «ДНР» і «ЛНР» — переведено на «посилений варіант несення служби» на «період проведення ЧС з футболу в РФ». Сенс цього розпорядження не зрозумілий, враховуючи, що жодних заходів, що мають стосунок до ЧС-2018, в ОРДЛО не проводитимуть.

Серед бойовиків «1-го АК ДНР» і місцевого населення в Донецьку активно ходять чутки про поділ російською окупаційною владою території Донецька на 3 категорії. В 1-й окупаційним формуванням дозволено вести бойові дії в повному обсязі, незалежно від наявної там інфраструктури й наявності цивільного населення, в 2-й — дозволяється вести бойові дії з певними обмеженнями (допускаються незначні ушкодження інфраструктурних об’єктів і людські втрати), в 3-й — не допускається ведення будь-яких бойових дій. Нібито це нововведення пояснюється можливим наступом ЗСУ під час проведення в РФ чемпіонату світу з футболу.

Керівництво «ДНР» заборонило виїзд з окупованої території Донецької області митрополитам УПЦ МП — Донецькому та Маріупольському Іларіону і Горлівському та Слов’янському Митрофану. Заборона діє «аж до особливого розпорядження».

Тим часом сили Чорноморського флоту РФ приведено в стан підвищеної бойової готовності. Про це повідомили джерела, близькі до російських військових, повідомляє Рейтерс. Це зроблено нібито в очікуванні можливих провокацій з боку України біля узбережжя Криму. Джерела повідомили, що посилення боєздатності включає відправлення в район Азовського моря додаткових кораблів і додаткові бойові вильоти авіації ВМФ.