До законопроекту про національну безпеку і оборону надійшло майже тисяча поправок, нагадав на брифінгу після Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Після схвалення законопроекту в першому читанні, зазначив він, експерти НАТО звернулися з пропозиціями стосовно низки уточнень у цьому законі.
Зокрема, щодо посилення громадянського та парламентського контролю за Збройними Силами, створення спеціалізованого комітету з розвитку структури. І на заключному засіданні профільного парламентського комітету, за словами А. Парубія, більшість цих комітетів було враховано і оформлено. «Дуже сподіваюся, що ми зможемо прийняти цей закон, який дуже важливий як для реформування сектора безпеки України, але й теж дуже важливий для адаптації українського законодавства до стандартів НАТО», — сказав Андрій Парубій.
На запитання, коли в парламенті може розглядатися питання звіту уряду, Голова Верховної Ради відповів: після того, як ухвалить рішення профільний комітет.
Щодо призначення міністра у справах ветеранів, глава парламенту розповів, що консультації ще тривають, і не став називати кандидатури, оскільки це питання ще не остаточно узгоджене. Водночас Андрій Парубій висловив сподівання, що узгоджена кандидатура міністра буде підтримана у сесійній залі.
«На моє переконання, таке міністерство є дуже важливе і актуальне, і, сподіваюся, що зможемо прийняти рішення з цього питання ще до завершення цієї сесії, — сказав Голова Верховної Ради. — Консультації перебувають на заключному етапі».
На запитання — чи можуть бути внесені зміни до закону про Вищий антикорупційний суд із урахуванням зауважень Венеційської комісії, зокрема, в частині апеляції, глава парламенту наголосив, що всі 14 правок Венеційської комісії враховані в законі. Однак не виключив, що до законопроекту можуть бути внесені зміни. «Механізм внесення змін до закону існує — вони можуть бути внесені або групою депутатів, або окремим депутатом, — сказав А. Парубій. — Нам доведеться провести консультації, який із форматів буде більш прийнятний для голосування у сесійній залі».
Щодо схвалення так званих законів «Маски-шоу стоп», які мають припинити безпідставні обшуки та перевірки підприємницьких структур, Голова Верховної Ради зауважив: майже щодня до парламенту надходять сигнали про тиск на бізнес, які призводять до штучної зупинки підприємств. «З цього приводу мав розмову з прем’єром, — розповів Андрій Парубій. — І наша позиція є солідарною: цей тиск необхідно припинити, ми діятимемо всіма засобами. І через зміни до чинного законодавства, і уряд має свої механізми впливу, щоб не допускати тиск на малий і середній бізнес, щоби структури, які найбільше дають доходів до українського бюджету, підприємці могли працювати безпечно і були впевнені в завтрашньому дні. Шукатимемо всі механізми — і через зміни до законів, і через рішення уряду — щоб унеможливити бажання деяких силовиків через перевірки і тиск (інколи маючи зовсім інші цілі), не допустити їх втручання у діяльність українського підприємництва».