Погоджувальна рада

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада традиційно планує розглянути декілька тематичних блоків питань. А ключовим, як наголосив на Погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій та груп і голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Андрій Парубій, стане блок питань безпеки та оборони — зокрема, фундаментальний закон про національну безпеку та оборону. Як зауважив А. Парубій, нинішній тиждень — останній термін для ухвалення цього закону, адже у липні у Брюсселі відбудеться саміт НАТО, до якого Україна має продемонструвати, що виконує свої зобов’язання зі співпраці з НАТО.

 

Сергій Соболєв, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Юрій Бойко, Віктор Галасюк, Віктор Бондар, Ярослав Москаленко.


Практично всі пропозиції узгоджено

«Закон про національну безпеку та оборону України має бути ухвалений цього тижня, 21 червня», — заявив Андрій Парубій. — Це має бути фундаментальний закон про національну безпеку і оборону». До того ж глава парламенту зауважив, що всі правки до другого читання на робочій групі за участю представників фракцій та груп було узгоджено. У вівторок, 19 червня, має відбутися засідання профільного комітету, у середу, 20 червня, парламент може розпочати розгляд законопроекту, а в четвер, 21 червня, вийти на голосування.
Окрім того, нинішнього пленарного тижня парламент планує обговорити блок питань щодо соціального захисту ветеранів АТО, захисту прав дітей, блок питань культури.

Потрібно ще два документи

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав депутатів ухвалити останні два законопроекти, які забезпечать завершення формування антикорупційної інфраструктури в Україні.
«Президент України Петро Порошенко висловлює глибоку подяку парламенту і особисто кожному з понад 300 народних депутатів, які підтримали ініційований главою держави закон «Про Вищий антикорупційний суд», — сказав А. Герасимов. — Таким чином, після цього голосування виконані всі пункти програми Президента України з побудови антикорупційної інфраструктури. Ще залишилося проголосувати два технічні проекти законів. Перший — про запуск Антикорупційного суду, він буде внесений до парламенту як невідкладний 19 червня. Другий — проект закону № 7441 щодо внесення змін до закону про судоустрій та статус суддів».
Парламентарій звернувся до Комітету з питань правової політики та правосуддя 20 червня розглянути цей документ, щоб 21 червня його змогли розглянути у сесійній залі парламенту. Артур Герасимов також повідомив, що Президент звернувся до міжнародних партнерів України з проханням прискорити відбір міжнародних експертів, які братимуть участь у тестуванні кандидатів на посади суддів Антикорупційного суду. А також до уряду — з проханням профінансувати створення Антикорупційного суду в повному обсязі. Глава держави направив звернення до Вищої ради правосуддя з проханням якомога скоріше оголосити конкурс на набір суддів.

Пріоритет номер один

«Національна безпека — це пріоритет номер один для України на тривалі роки, а може й десятиліття, — наголосив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. — Без надійної оборони і безпеки наших громадян — усе інше позбавлене сенсу. Будь-які реформи, стрімкий економічний стрибок і високі соціальні стандарти не матимуть значення без гарантій безпеки». За словами депутата, законопроект про нацбезпеку розроблений за участю експертів з НАТО і спрямований на наближення сектора безпеки до стандартів НАТО та членства в Альянсі. «Ми щодня боронимо не тільки себе, а й кордони 
НАТО від Росії», — зауважив Максим Бурбак. До того ж він підкреслив, що фінансування української армії на рівні 5% ВВП — це вдвічі більше, ніж того вимагають стандарти НАТО.

Куди поділись кошти на магістралі?

З таким риторичним запитанням звернувся до уряду лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Він нагадав, як уже двічі прем’єр і Президент відкривали дорогу Одеса — Рені, але ділянка перед Білгород-Дністровським досі не закінчена, швидкість пересування на ній — до 5—10 км за годину. Так само й на шляху від Нікополя до Запоріжжя. Парламентарій також привернув увагу до проблем у атомній енергетиці: за його словами, ядерникам і працівникам обленерго по півроку не виплачують зарплату, критична ситуація склалася в «Турбоатомі». О. Березюк висловив стурбованість перебігом медичної реформи в Україні. За його словами, у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях на первинній ланці медичної допомоги бракує до 60% лікарів.
Перший заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв наголосив на потребі контролю з боку парламенту та уряду над управлінням державним майном. Фракція запропонувала заслухати в парламенті звіт керівника НАК «Нафтогаз Україна», у зв’язку з повідомленнями у ЗМІ, що глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв веде переговори з Соросом щодо продажу «Укргазвидобування». Серед інших вимог фракції «Батьківщина» — ратифікувати міжнародні угоди, спрямовані на боротьбу з виведенням капіталів в офшори, ухвалити законопроекти про унеможливлення виведення капіталів в офшори.

Підвищення соціальних стандартів — це і розвиток економіки

На завтра біля Кабміну запланована протестна акція шахтарів із вимогами погашення заборгованості із зарплати, — повідомив лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко. За його словами, на українських шахтах заборгованість із зарплати — ще з березня. У приклад депутат навів шахту «Горська» в Луганській області, розташовану за декілька кілометрів від лінії розмежування, у селищі, де проживає понад 30 тисяч людей, у т. ч. і переселенці із сусіднього тимчасово окупованого Первомайська. Однак навіть у день свого 100-річного ювілею шахта залишилась із заборгованістю у зарплаті. Політик закликав проводити прямі переговори щодо досягнення миру на Донбасі на прикладі Президента США Дональда Трампа, котрий нещодавно зустрівся з лідерами Північної Кореї. Бойко заявив, що фракція готова підтримувати прямі переговори з РФ та невизнаними республіками задля досягнення миру.
Підвищення соціальних стандартів — це не лише питання соціальної справедливості, а й розвиток економіки, промисловості — наголосив голова Комітету з питань промполітики та підприємництва Віктор Галасюк (Радикальна партія). Він нагадав вимоги радикалів — підвищення мінімальної зарплати до п’яти тисяч гривень у зв’язку із перевиконанням доходів державного бюджету, нагадавши, що після зростання мінімальної зарплати до 3200 гривень додаткові надходження до Пенсійного фонду становили 20 мільярдів гривень. Здешевлення ліків, скасування ПДВ на ліки, розширення переліку медикаментів у програмі «Доступні ліки» й збільшення фінансування програми до 3 млрд грн, встановлення граничних цін на ліки, перегляд патентного захисту ліків, що дасть змогу вітчизняним виробникам випускати нові ліки. А також — не прив’язувати ціну на газ до міжнародної ціни, не підвищувати тарифи на комунальні послуги, розвивати власний газовидобуток, щоб за декілька років повністю перейти на власний видобуток.
Що зростання тарифів на комунальні послуги є неприпустимим, наголошував і Віктор Бондар (ДГ «Відродження»). Парламентарій закликав схвалити законопроекти, спрямовані на розвиток бізнесу та промисловості, припинити тиск на бізнес через обшуки «маски-шоу», які стають «корупційною годівницею» для правоохоронних органів.
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля Народу») також зажадав від «Нафтогазу» пояснень щодо призначення своїм працівників мільйонних премій, закликав уряд розробити стратегію, щоб зупинити трудову міграцію українців, які масово виїжджають за кордон.
Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд висловила думку, що нині ще не бачила законопроекту про нацбезпеку і оборону, підготовленого до другого читання. «Те, що підготовлено до другого читання, — то рух назад, що повертає до епохи авторитаризму», — сказала політик. За її словами, у законопроекті збільшуються повноваження військових прокурорів, немає ані обіцяних натівських стандартів командування та управління, ані парламентського контролю за оборонним бюджетом, ані відповідальності командування за видані накази.

Уряд обіцяє вчасно подати Держбюджет-2019

Про це заявив на Погоджувальній раді перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку Степан Кубів. За словами урядовця, Кабмін працює над розробкою показників 2019 року та на короткотривалу перспективу — на 2020-2021 роки. Кубів запевнив, що проект бюджету на 2019 рік буде подано урядом до парламенту вчасно — до 15 вересня, і закликав депутатів долучитися до розробки прогнозних показників бюджету.
С. Кубів також закликав депутатів підтримувати подальші законодавчі ініціативи уряду — зокрема, так звані законопроекти «маски-шоу стоп», спрямовані на посилення персональної відповідальності за тиск на бізнес, про управління держбанками, про валюту, протидію зловживанням у сфері публічних закупівель, про фінансові ринки, дерегуляцію на митницях та інші.
Віце-прем’єр також закликав продемонструвати єдність парламенту та уряду задля запуску формування Антикорупційного суду.
На початку Погоджувальної ради Голова Верховної Ради Андрій Парубій від імені парламенту привітав медичних працівників із їх професійним святом та особливе вітання — військовим медикам, які цілодобово під вогнем російських окупантів рятують життя нашим захисникам.

Допустити до заручників омбудсмена

Українська сторона наполягає, аби до всіх українських заручників були допущені і омбудсмен, і представники Червоного Хреста, — заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.
«Уперше за п’ятнадцять місяців відбулась зустріч у «нормандському форматі» міністрів закордонних справ, де порушували питання безпекової місії на Донбасі і звільнення заручників, — сказала політик. — Так само, заради звільнення заручників, Президент кілька днів тому мав телефону розмову з Путіним, де порушував це питання. І було домовлено про те, що уповноважені з прав людини обміняються візитами задля того, аби вперше за чотири роки омбудсмен Денисова змогла побачити стан здоров’я і переконатися у тому, як утримують українських бранців, яких на сьогодні більше 60 осіб. Це українці і кримські татари».
Геращенко наголосила, що українська сторона наполягає на тому, аби до всіх заручників були допущені і омбудсмен, і представники Червоного Хреста. А також закликала парламент ухвалити законопроект про правовий статус осіб, зниклих безвісти (№ 5435), на який чекають родини заручників.
Законопроект про нацбезпеку та оборону (№ 8068) готовий до розгляду в сесійній залі, запевнив голова оборонного комітету Сергій Пашинський. «Це і є ота реформа, написана разом із НАТО, яка значно наблизить нас і до стандартів із НАТО, і до самого військового блоку», — підкреслив він.
Під час Погоджувальної ради неодноразово порушувалось і питання ухвалення нового Виборчого кодексу. Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що розгляд цього законопроекту, вочевидь, розпочнеться на початку вересня, з нової сесії.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДО РЕЧІ

Фінансування української армії на рівні 5% ВВП — це вдвічі більше, ніж того вимагають стандарти НАТО.