Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Минулого тижня ми стали свідками успішного вирішення одного із застарілих міжнародних конфліктів. Для наших політиків зустріч президента США з лідером Північної Кореї повинна стати прикладом того, як прагнення до мирного врегулювання півстолітнього конфлікту ставиться вище за політичні та особисті амбіції. Такою має бути й позиція української влади. Ми наполягаємо, щоб були проведені прямі переговори між нинішньою владою і керівництвом Російської Федерації та невизнаних республік для досягнення миру та припинення бойових дій на сході країни. Якщо Президент побоюється за свій політичний рейтинг, то ми готові, як політична сила, взяти участь у цьому процесі. Держава потребує миру.

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Шановні колеги, дві невеличкі історії. Старша пані, яка має пенсію 1700 гривень, відмовляється від подарунка — телевізора — лише тому, бо боїться, що служби соцзахисту заберуть у неї субсидію. Товариш дзвонить із Канади і каже: «З Нікополя приїхало 40 людей до нас працювати. Ще ніколи так багато не приїздило». А все тому, що вдома вони не мають де працювати, або мають мізерну зарплату... Це історії державного управління. Управління, яке захопило десять людей і грабують країну. Вони видають прийняття законів за перемоги... Прийняття законів не є перемогою, сьогодні прийняття законів у парламенті є ширмою для олігархічного уряду, який фізично грабує українських громадян.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Сьогодні ключова проблема, яка турбує українців, — підвищення ціни на газ. Ми вимагаємо від уряду поінформувати громадян України, у чому необхідність підвищення цін на газ до 11 тис. грн за тис. кубів. Собівартість видобутку українського газу — 1,5—2 тис. грн за тисячу кубів. З урахуванням рентабельності та транспортних витрат максимум — 3,5—4 тис. грн за тисячу кубів. Чому 11 тисяч, звідки така цифра? У мене запитання до Прем’єр-міністра та «Нафтогазу»: хто з українців може заплатити таку ціну на газ? Де людям узяти гроші? Коли уряд підніматиме зарплати і пенсії. Бо у меморандумі з МВФ передбачено продаж землі, підвищення ціни на газ, але заборонено підвищувати заплати та пенсії. Ми вимагаємо від уряду внести зміни до закону про бюджет і підняти зарплати для українців...

Сергій СОБОЛЄВ, фракція «Батьківщина»:
— Порядок денний, який нам пропонують, абсолютно не відповідає реаліям українського життя. Ми вимагаємо негайно включити до нього питання звіту енергетичного блоку уряду і особисто пана Коболєва стосовно фактичного розвалу енергетичної галузі України. Те, що відбувається сьогодні з енергетичною галуззю, коли після підняття цін і тарифів на газ фактично 90% населення пропонують ставати у чергу по субсидії, це реальний розвал бюджетної політики та енергетичної системи країни. Ми вимагаємо звіту з декількох питань, зокрема щодо формування тарифів на газ та стосовно ситуації у НАК «Нафтогаз», в якому заявлено задекларований прибуток 40 млрд грн, а це майже 1,6 млрд дол. США. Водночас НАК веде переговори про продаж «Укргазвидобування» та про черговий кредит 250 млн грн на закупівлю газу.

Євген РИБЧИНСЬКИЙ, група «Воля народу»:
— Восени 1999 року польський сейм ухвалив закон про мову. Тоді Польща мала значно менший економічний потенціал, аніж доолігархічна пострадянська Україна. Але ця країна мала гідність та національну самосвідомість. Тому нині Польща — одна з провідних країн Євросоюзу, яка розмовляє та співає рідною мовою. А ми майже на 40 відсотків говоримо та співаємо мовою окупанта. Два роки тому ми запровадили квоти для української пісні на радіо. За цей час з’явилися сотні нових пісень, але радіостанції, які належать русифікованим олігархам, і досі неохоче ставлять в ефір українську пісню. Тому що квоти необхідно було вводити для зарубіжної пісні. Наполягаємо на прийнятті закону про мову за основу і в цілому. Також просимо внести на розгляд законопроект № 7390, який стосується функціонування обленерго.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Хочу передати щиру подяку від Президента за підтримку законопроекту про Вищий антикорупційний суд. Цим рішенням парламент завершив створення законодавчого підґрунтя для реформи з протидії корупції. Для повноцінного функціонування цього органу маємо невідкладно проголосувати за утворення Антикорупційного суду та внести доповнення до закону про судоустрій та статус суддів. Нагадаю: президентська редакція пропонувала передати всі судові справи підслідності НАБУ до нового Антикорупційного суду, але експерти Венеційської комісії запропонували залишити їх у судах, де вони перебувають. Міжнародні партнери вже в найближчі терміни визначать експертів, які братимуть участь у відборі кандидатів на посаду суддів. Пропонуємо також цього тижня остаточно розглянути президентський законопроект про Національну безпеку.

Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Усупереч спекуляціям популістів, текст законопроекту про Національну безпеку до другого читання вже готовий. Він узгоджений за участю представників НАТО та Євросоюзу. Дуже важливо ухвалити його до саміту НАТО, який відбудеться у липні цього року. Цей документ ставить перед собою завдання — набуття членства України в ЄС та НАТО. Наша фракція давно лобіює закони, які стосуються євроатлантичної інтеграції, і очікуємо від НАТО конкретного плану дій щодо членства. Хочу поінформувати, що проект інженерного облаштування кордону з Росією виконується, навіть попри хронічне недофінансування. Вже цього року завершаться роботи в Харківській області. Протяжність ділянки становить 270 км, з яких 220 — вже готові. Паралельно триває робота в Сумській області. Необхідність реального кордону з Московією не викликає сумнівів, і ми нікому не дозволимо переглянути це питання державної політики.

Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— Погляньте на цинізм, з яким правління «Нафтогазу» виписало собі шалені премії за начебто виграш у «Газпрому» справи про транзит газу. Країна ще грошей не отримала, а вони вже розписали 1,2 мільярда гривень. На цю суму можна провести один опалювальний сезон. За ці кошти можна купити 460 мільйонів яєць і нагодувати майже 200 мільйонів українців один раз сніданком, або придбати 92 мільйони буханок хліба. Можна 100 тисяч українців відправити на відпочинок на десять днів на море, або видати мінімальну пенсію 826 тисячам пенсіонерів. Натомість людям розказують про необхідність піднімати тарифи і збитковість «Нафтогазу». Критична ситуація і в енергетичній галузі — в обленерго нема чим платити зарплату. Вимагаємо покрити заборгованість перед людьми.