Патріарх Варфоломій: «Наш обов’язок - повернути Київ і Скоп’є до канонічного порядку та правди»

«Перед Вселенською Патріархією стоїть зобов’язання і відповідальність повернути народи України та Македонії до істини і канонічних меж Церкви». Про це заявив Патріарх Варфоломій (на знімку) у день своїх іменин під час Літургії у патріаршому храмі св. Георгія на Фанарі. Про це пише РІСУ з посиланням на інформацію головного секретаріату Вселенської Патріархії.

«Існування розколу не є аргументом, щоб позбавляти весь народ зв’язків із церковною правдою та канонічністю, заперечуючи нашу відповідальність перед Богом і історією, а навпаки радше стимулом для пошуку спасительних та об’єднуючих рішень», — сказав православний Першоієрарх.
«Коли Церква-Мати шукає шляхи спасіння наших братів з України та Скоп’є (Македонії. — Авт.), вона сповнює свій апостольський обов’язок. Наш обов’язок та відповідальність є привести ці народи назад до церковної правди і канонічного порядку. Тому те, що посідає Вселенський Патріархат, він посідає для добра цілого світу і пропонує всім народам без винятку. У цьому контексті існує і міжхристиянський діалог, який діє в любові і правді, — наголосив Вселенський Патріарх.
Тим часом до Грузії прибули два високопоставлені митрополити Вселенського Патріархату, щоб обговорити з Католікос-патріархом всієї Грузії Ілією II питання української помісної церкви. Про це повідомляє «Грузия Online».
«Архієреї Вселенського патріархату ознайомлять Святійшого з позицією Вселенського Патріарха, пов’язаною з поточними церковними проблемами в Україні», — повідомив секретар патріарха протоієрей Мікаел Ботковелі.
Повідомляється також, що у зв’язку з останніми подіями навколо Української Церкви 4 червня патріархію Грузії з одноденним візитом відвідав голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської церкви митрополит Іларіон (Алфєєв) із двома супроводжуючими особами. Як пояснили в патріархії, метою візиту було ознайомлення з позицією Російської церкви щодо останніх подій навколо Української Церкви.

Світлана БІЛА.