Посли країн «Великої сімки» виступають за обмін незаконно ув’язнених у РФ режисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів з метою їхнього звільнення. Про це йдеться в заяві, розміщеній «Групою підтримки України» у Твіттері в рамках головування Канади в G7 в 2018 році. «Ми глибоко занепокоєні ситуацією з Олегом Сенцовим та іншими українським в’язнями і затриманими в Росії. Їхнє звільнення як частина ширшого двостороннього обміну затриманими буде важливим гуманітарним кроком уперед», — йдеться в тексті.
Уже майже тиждень у Росії перебуває Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, яка приїхала туди для зустрічі з українськими політв’язнями. Зокрема планувалося відвідування, окрім Олега Сенцова, Романа Сущенка, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка, Миколи Карпюка, а пізніше — візит у Ростов і Крим. Незважаючи на попередні домовленості Президентів України та РФ та особисто Денісової з її російською колегою Тетяною Москальковою, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на момент верстки номера так і не допустили до жодного бранця Кремля.
Учора Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці, що вона ініціює звернення в Європейський суд з прав людини у зв’язку з тим, що в української сторони на сьогодні немає жодної інформації про стан здоров’я Сенцова, який з 14 травня голодує, і це викликає глибоку стурбованість. Окрім того, за її словами, є підстави вважати, що його примусово годують, що є порушенням прав людини. «Тому я звернулася до заступника міністра юстиції України Івана Ліщини з проханням внести заяву до Європейського суду з прав людини про порушення прав громадянина України Олега Сенцова, ув’язненого Російською Федерацією з політичних мотивів», — зазначила Денісова.
Щодо іншого нашого політв’язня Володимира Балуха, який голодує вже 96-й день, то учора заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз повідомив, що за бранцем встановили відеоспостереження. «Такі методи практикують в особливих випадках. Резонансність справи і те, що він публічна людина, — дратує керівництво. Щодня до нього приходять з перевірками. Ситуація досить складна, але він продовжує тримати голодування», — сказав Чийгоз «Крим.Реалії».