Сакральне число і все життя — такий відрізок мусить пройти кожен українець на шляху до самопізнання і самоідентичності. Так вважає Юрій Стельмащук, автор книги «Український дім: будь Господарем», презентація якої відбулася у Києві

(на знімку поруч з письменником його син Давид та одна з організаторів заходу, заслужена артистка України Руслана Лоцман).

У людини має бути мрія саме з духовним началом. Тоді життя наповниться змістом, радістю і щастям, наголосив Юрій Стельмащук у бесіді з читачами. Сьогодні, на жаль, каже письменник, щастя людини, її майбутнє та покликання часто трактується як отримання матеріальних благ і влади. Аморальні «цінності» невблаганно ведуть людство до бездуховності, розчарування, бідності. Щоб стати Господарем у своєму домі, треба набувати нових рис і вдосконалювати себе. А «шлях Господаря», на думку автора, починається із сім’ї і закінчується політичною нацією.
Книга «Український дім: будь Господарем» передусім присвячена пошуку української національної ідеї. Тут запропоновано шляхи самовдосконалення й розвитку людини на ідеях християнського віровчення та ідеалах гуманізму. Часто люди не розуміють власного потенціалу і свого призначення. А отож, не розуміють і глобальніших процесів державотворення.
На прикладі власного життя Юрій Стельмащук розповідає про випробування і боротьбу зі своїми вадами, про помилки, каяття, зцілення душі, очищення від гріха й віру, яка є «надійним фундаментом для наших бажань». Прожити життя чи виконати своє покликання неможливо без перешкод, спокус, падінь, пише автор. Риси, які виховує в собі людина на цьому шляху, — мудрість, розважливість, послідовність, твердість, милосердя —риси Господаря свого дому і держави.
Юрій Стельмащук детально описує 13 кроків, які має пройти кожен українець, пізнаючи себе. Серед них — прагнення до надії, каяття та відповідальність, прощення та примирення.
У книзі три розділи, і наприкінці кожного — бесіди автора з однодумцями. Це науковці, політологи, філософи, публіцисти, волонтери, священнослужителі. А бесіди — про пошук національної ідеї, її суть і шляхи поширення серед українства.
Видавець Тетяна Артьоменко каже: «Це книга-роздум, книга-інтерв’ю. Вона дуже різна, але кожна її сторінка несе могутній посил. Адже автор багато звертався до Біблії, до достойників українського народу, які переймалися національною ідеєю. Проте написана простою і зрозумілою мовою, щоб дійти до кожного серця. До молодих людей, до старших, до жителів міста і села. І вона обов’язково знайде свій шлях».
Насамкінець про автора. Юрій Стельмащук — відомий громадський і політичний діяч, кандидат наук із державного управління, директор державного підприємства «Національний центр ділового і культурного співробітництва «Український дім», очолює політичну партію «Український дім». Кияни знають Стельмащука і як священнослужителя кафедрального Собору Святого Апостола Андрія Первозваного, козаки — як президента Київської обласної федерації з козацького бою, волонтери — як активного благодійника, котрий допомагає українській армії та дітям-сиротам.

Тетяна СЕРГІЙЧУК, Лідія ЛІСОВА.
Фото Дмитра ГЛУХЕНЬКОГО.