Всеукраїнський кінофестиваль з такою назвою, присвячений річниці від дня народження актора, сценариста і кінорежисера Івана Миколайчука, відбувся на Буковині.

Вдова кіномитця Марічка Миколайчук (ліворуч)
разом зі своєю подругою і колегою з тріо «Золоті ключі»
Валентиною Ковальською
біля музею-садиби Івана Миколайчука.

Фото Сергія МАРЧЕНКА.

Цього року майстру виповнилося б 77. Та він прожив лише 47 років. Залишив у спадок 34 кіноролі, дев’ять сценаріїв, дві режисерські роботи. Мав багато задумів, хотів зняти фільми «Острів сліз» і «Тисячі снопів вітру» про рідну Буковину та свою Чорторию. Не встиг.
«Іван Миколайчук — наш геній і національний герой. Його головні ролі у фільмах «Пропала грамота», «Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «Вавилон XX», «Сон» є яскравим віддзеркаленням української народної культури. Після виходу цих стрічок світ заговорив про український кінематограф», — нагадав заступник голови Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач.

 


У червні на малу батьківщину митця до села Чортория Кіцманського району щороку приїздять сотні шанувальників його таланту. Десант київських кінематографістів цього разу очолював генеральний директор кіностудії імені Олександра Довженка, голова Національної спілки кінематографістів України Олесь Янчук. Держкіно представляв Артем Голосов. На гостини до Івана приїхали відомі кінорежисери, постановники, оператори —Роман Балаян, Аркадій Микульський, Василь Вітер, Віталій Зимовець, Юрій Гармаш, Олексій Левченко, Володимир Губа, Юрій Рудченко, Алла Сергійко, Вілорій Пащенко. Поспілкуватися з живими класиками мали нагоду студенти п’ятого режисерського курсу Інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення.
Триденна програма фестивалю передбачала тематичний показ фільмів Миколайчука, творчі зустрічі з кіномитцями, його побратимами, виступи аматорських колективів біля будинку, де народився актор. «Я щоразу вклоняюся хаті, що прийняла мене по-батьківськи щиро як невістку», — зізналася 77-річна вдова Марічка Миколайчук.

 


Гостинно зустрічали гостей голова ОДА Олександр Фищук, директор Чернівецького облкіновідеопрокату Людмила Калінкауцька, начальник облуправління культури Віра Китайгородська, голови сільських рад, родичі знаменитого актора, місцеві мешканці. Усі в один голос казали про те, що Миколайчук залишився недооціненим на батьківщині. Шкода, що звання народного артиста України не присвоюють посмертно...
«Минуло більш як півстоліття відтоді, як побачив світ неповторний за своїм колоритом, легендарний фільм «Тіні забутих предків», — нагадав Олесь Янчук. Це перша роль Миколайчука. Стрічка отримала 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (зокрема — 24 гран-прі) у двадцять одній країні.

Лілія ЗОЛОТОНОША.

Київ — Чернівці — Київ.