Вечірнє засідання
21 червня

На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що парламентарії мали розглянути питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олександра Пономарьова, та надав слово Генеральному прокурору Юрію Луценку, щоб він поінформував про результати наради з цього приводу.

Ю. Луценко, нагадавши, що Генпрокуратурою було внесено до парламенту подання про зняття депутатської недоторканності та притягнення до відповідальності чотирьох народних депутатів: Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова, Сергія Дунаєва та Олександра Пономарьова, констатував, що всі ці подання зараз розглядатися не можуть, оскільки внаслідок «фактичного нерозгляду цього питання» було зірвано усі Регламентні вимоги. «На жаль, Регламентний комітет Верховної Ради, який зобов’язаний розглядати подання Генерального прокурора в його присутності, зібрався окремо і повернув документи Генерального прокурора через Голову Верховної Ради України», — повідомив він та розцінив це як «очевидне небажання» передати розгляд до сесійної зали. У цій ситуації, підкреслив Ю. Луценко, він, як Генпрокурор, не може піти на розгляд цих подань у сесійній залі, оскільки ці рішення буде оскаржено в судовому порядку. «Я обов’язково внесу подання щодо згаданих чотирьох народних депутатів по-новому до Верховної Ради України. Але враховуючи те, що термін роботи добігає літніх канікул, я змушений це зробити лише в кінці серпня», — сказав він.
Реагуючи на цю заяву Генпрокурора, Голова Верховної Ради Андрій Парубій назвав таку ситуацію безпрецедентним випадком. «Це ставить під сумнів саму процедуру зняття недоторканності. На моє глибоке переконання, ані Регламентний комітет, ані Верховна Рада України не можуть собою підміняти ні правоохоронні органи, ні судову систему», — сказав він.
«Усі ми йшли на вибори, обіцяючи, що знімемо недоторканність із народних депутатів України. Як ви знаєте, на сьогодні ми вже маємо висновок Конституційного Суду щодо одного із законопроектів про зміни до Основного Закону. Маємо поставити його на голосування і прийняти рішення. Я очікую висновок профільного комітету з цього приводу, щоб ми раз і назавжди покінчили з цією, на моє переконання, порочною практикою, та щоб народні депутати, як усі громадяни України, були рівні перед законом, рівні перед правосуддям», — додав А. Парубій.
Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону «Про валюту» (№ 8152) — «за» — 228 голосів. Мета законопроекту — встановити режим валютного регулювання, який передбачає вільне проведення валютних операцій їх суб’єктами, покращення інвестиційного клімату та інвестиційної привабливості України, а також реалізацію зобов’язань, прийнятих нашою країною згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.
Документ скасовує чинний Декрет Кабінету Міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» і Закон «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», а також вносить зміни до деяких інших законодавчих актів. Натомість запроваджується новий режим валютного регулювання.
Як зауважила під час його обговорення Тетяна Острікова («Самопоміч»), цей законопроект не для банкірів, його чекають сотні тисяч суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, експортерів, імпортерів, громадян, які здійснюють валютні операції, яким набридло те, що для оплати навчання чи курсів за кордоном, чи якоїсь медичної послуги, банківські валютні відділи контролю витрясають душу за те, щоб перерахувати пару доларів за кордон. Цей закон потрібен сьогодні підприємцям. Тому «Самопоміч» голосує за нього, наголосила вона.
Щойно парламентарії перейшли до розгляду проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» (№ 8296), як лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що було зафіксовано факти неперсонального голосування за попередній законопроект, і зажадав негайно його переголосувати. Головуючий, у свою чергу, зауважив, що оскільки народні депутати зайшли в розгляд наступного питання, то не можуть його переривати: «У мене немає опцій переголосування будь-якого закону. Ми вже зайшли в розгляд, в мене немає іншої опції, як завершити розгляд цього питання. Якщо мені будуть надані факти щодо неперсонального голосування, ми до цього питання повернемося. Коли будуть надані факти».
Оскільки до кінця засідання народні депутати не встигли розглянути всі поправки до законопроекту № 8296, то наступного пленарного тижня парламентарії продовжать розгляд поправок, а далі перейдуть до інших законопроектів, які стосуються захисту прав дітей.

Олена ГОРБУНОВА.