Про це заявив в інтерв’ю українським телеканалам Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, коментуючи ухвалений парламентом закон про утворення Вищого антикорупційного суду (реєстр. № 8497).

Голова Верховної Ради зауважив, що після ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд лунало багато критики — начебто цей закон не повноцінний і потребує додаткового технічного закону про імплементацію. Водночас ухвалення внесеного Президентом України закону про утворення Вищого антикорупційного суду фактично заклало поетапну імплементацію закону про вищий антикорупційний суд. «Ми можемо вже сьогодні стверджувати, що до кінця року є всі шанси для створення Вищого антикорупційного суду», — підкреслив Андрій Парубій, закликавши міжнародних партнерів давати свої рекомендації щодо членів громадської ради міжнародних експертів для того, «щоб процес імплементації був швидший».
«Але прийняттям закону про утворення Вищого антикорупційного суду ми фактично дали старт як законодавчий орган, як Верховна Рада України для всіх наступних дій», — додав він.
А. Парубій наголосив, що і він особисто, і Верховна Рада будуть контролювати цей процес, «але важливий старт уже дано».
Коментуючи ухвалення Закону «Про національну безпеку» (реєстр. № 8068), Голова Верховної Ради підкреслив: «Цей закон — не тільки реформування Збройних Сил України, а й приведення їх у відповідність до стандартів НАТО».
А. Парубій наголосив, що Верховна Рада України визначила стратегічний напрям нашої держави — вступ до НАТО, тому цей закон надзвичайно важливий для адаптації усього сектору безпеки до стандартів Північноатлантичного альянсу.
Голова Верховної Ради був переконаний, що всі проєвропейські сили парламенту його підтримають, і для нього дуже важливо, що «за» проголосували 248 народних депутатів.
За словами Голови Верховної Ради, цей закон необхідно було встигнути ухвалити і підписати до саміту НАТО, який пройде у Брюсселі 11—12 липня 2018 року і на який офіційно запрошено Україну. «Сподіваюся, що на тому саміті будуть прийняті рішення, важливі для інтеграції України в НАТО. Ми встигаємо підписати і ввести в дію цей закон», — сказав він.
А. Парубій наголосив, що під час обговорення було враховано всі пропозиції партнерів з Північноатлантичного альянсу. «Всі позиції були імплементовані в тіло закону і підтримані більшістю голосів «за». Це надзвичайно важливо, що ми врахували рекомендації наших партнерів», — зазначив він і зауважив, що цей закон рамковий, який «дає загальний напрям реформування нашого сектору безпеки, і це продовження обраного нами шляху».
Водночас глава парламенту зауважив, що імплементуючи закон про національну безпеку, «необхідно розробити новий закон про службу безпеки, новий закон про розвідку, про прозорі закупівлі в оборонному секторі, а також створити у Верховній Раді комітет з розвідки — це пряма чітка норма, прописана в законі». «Очевидно, це має бути окремим спеціальним рішенням Верховної Ради України», — сказав він, ще раз підкресливши, що «це ду-
же вагомий і рішучий крок для реформування Збройних Сил України і адаптації українського законодавства до стандартів НАТО».

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Миколи БІЛОКОПИТОВА.