У Трускавці проходить III Форум місцевого розвитку і сьогодні участь у ньому візьме Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
А в перші два дні роботи серед трьох блоків питань найжвавішу дискусію викликало обговорення проблем місцевого та регіонального розвитку: що вдалося і що не вдалося зробити під час реформування самоврядування. Ще одна за важливістю тема, яку озвучив голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, — це співпраця сходу і заходу, подолання нав’язаних російською пропагандою стереотипів про нібито різні частини країни.
Він висловив сподівання, що бажаючих долучитися до процесу об’єднання країни через міжрегіональну співпрацю стане більше. Міста, райони, об’єднані територіальні громади, асоціації мають створити стійкі зв’язки між активними громадянами різних частин держави, і головне тут — натхнення і політична воля. А спільні проекти міжрегіональної співпраці дадуть змогу об’єднати країну, зробити її міцнішою і наблизити перемогу.
Напередодні Дня незалежності Олександр Ганущин запросив усіх учасників форуму взяти участь у волонтерській поїздці на схід.
«Цього року на реалізацію програм місцевого розвитку в Державному бюджеті передбачено 37 мільярдів гривень, з них 17 мільярдів гривень — це прямі видатки місцевих громад, — заявив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. — Основна мета — створення умов для розвитку територій, щоб мешканцям було комфортніше жити й працювати. Децентралізація повинна забезпечити ефективний місцевий розвиток».
На його думку, форум у Трускавці став зручним майданчиком не тільки для налагодження контактів — тут є всі можливості для напрацювання нових спільних проектів.
Як проходять реформи децентралізації на Харківщині, яка завжди була і залишається лідером розвитку місцевого самоврядування, під час панельної дискусії розповів голова обласної ради Сергій Чернов.
«Мета в нас одна — обмінятися практиками та досвідом, знайти нових колег та друзів, а також укріпити схід і захід. У Харківській області успішно реалізуються мікропроекти, понад 1350. Саме тому наше стратегічне завдання: через реалізацію проектів об’єднати людей», — наголосив Сергій Чернов.
У перший день форуму відбулося підписання двох меморандумів про міжрегіональну співпрацю в рамках проекту «Змінимо країну разом».
У Трускавці протягом трьох днів відбудеться 20 панельних обговорень та презентацій.

Богдан КУШНІР.

Львівська область.