Родина першого заступника голови парламентського Комітету з питань науки та освіти народного депутата України Олександра Співаковського могла загинути внаслідок підпалу його будинку в Херсоні у ніч з 23 на 24 червня. 

Олександр Співаковський пізно повернувся з поїздки в селище Лазурне, де брав участь у відкритті Центру олімпійських видів спорту. Дякувати Богу, його дружина, відчувши дим, прокинулася, тож народний депутат одразу викликав вогнеборців, і ті загасили пожежу, що виникла на м’якій покрівлі будинку.
За версією, яку нині перевіряють СБУ та поліція, загоряння могла спричинити ракета, випущена зі спеціального пристрою. Сам народний депутат у телефонній бесіді з власним кореспондентом «Голосу України» повідомив, що за три дні до підпалу отримав анонімне СМС-повідомлення із погрозою вбивства. Особливого значення йому парламентарій не надав, але доручив своєму помічникові повідомити правоохоронні органи. Та, схоже, що терористи правоохоронців випередили — вони здійснили одну спробу розправитися з політиком, але вона може й повторитися.
Утім, народний депутат запевнив, що через це не зрадить свої принципи, і від активної громадянської позиції не відмовиться, та припустив, що і погрози, і підпал пов’язані із судовою справою про повернення земельної ділянки Херсонського університету. «Якщо хтось розраховував у такий спосіб залякати мене, змусити змінити погляди чи взагалі відступити, то даремно. Цей цинічний і підлий напад жодним чином не змінить ані мене, ані моїх політичних поглядів, ані тієї програми, за якою я працюю на своєму окрузі», — сказано у поширеній в соцмережах заяві парламентарія.
Олександр Співаковський не має жодних бізнесових чи побутових конфліктів, оскільки не схильний з кимось конфліктувати у принципі. Він у житті взагалі людина мирна та врівноважена. Тож найбільш вірогідною причиною підпалу є політичні мотиви. Це припущення ще перевірятиме СБУ.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.

 

Тим часом

Парламентська фракція «Блок Петра Порошенка» оприлюднила заяву, в якій різко засудила підпал будинку народного депутата Олександра Співаковського.
«Відбувся не просто цинічний акт залякування та тиску на особу, що ухвалює рішення державного значення. Зважаючи на пізній час злочину, слід кваліфікувати подібні дії як замах на життя народного депутата і його родини.
Фракція партії «Блок Петра Порошенка» шокована заявою постраждалого про погрози напередодні інциденту. Це свідчить про збереження небезпеки для життя і здоров’я політика. У своїй професійній діяльності Олександр Співаковський проявив себе як інтелігентна та високоосвічена людина, яка працює на благо держави і свого регіону. Тому переконані: підлий напад не змінить рішучості і неупередженості у професійній діяльності нашого колеги», — йдеться в заяві.
У зв’язку з цим фракція «Блок Петра Порошенка» вимагає від правоохоронних органів якнайшвидше провести розслідування та притягнути виконавців і замовників цього злочину до відповідальності. А враховуючи, що зберігається загрози для життя народного депутата, фракція вимагає надати захист Олександру Співаковському і його родині на час проведення слідчих дій.