Голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький (на знімку) узяв участь у міжнародному форумі країн Східної та Центральної Європи.

Захід проходив на Івано-Франківщині під час «Полонинського літа» в рамках першого міжнародного фестивалю VIA Carpatia. У форумі також узяли участь керівники міністерств і відомств, щоб разом обговорити нагальні питання розвитку високогірних територій.
Голова Верховинської районної державної адміністрації Олег Лютий та очільник районної ради Іван Шкіндюк зазначили, що свято об’єднало справжніх поціновувачів верховинської культури. Водночас зауважили, що у високогірному краї є чимало проблем. Зокрема, складна ситуація з пришкільними інтернатами. У цьому контексті необхідно враховувати специфіку району, адже добиратися до школи треба за десятки кілометрів, кажуть керівники регіону.
Відтак Микола Княжицький, який є співголовою форуму країн Східної та Центральної Європи, наголосив, що торік субвенції освітянам району збільшено на 40 відсотків. Зауважив і те, що необхідно схвалити окрему програму розвитку і центральних доріг національного значення, і місцевих. «Криворівня, як давня столиця української інтелігенції, та й кожне гуцульське село, має потужний потенціал, — зауважив парламентарій. — Фестиваль, форум є тільки поштовхом для розвитку. Зрештою, треба вже відкрити україно-румунський перехід, щоб об’єднати етнічно споріднені прикордонні переходи».
Під час святкового концерту виступили дримбарі. У Книзі національного реєстру рекордів зафіксували факт одночасної гри на автентичному гуцульському інструменті найбільшого числа музикантів — 70 митців. Коломийки, гуцулочки та інші співаночки, автентичні танці змінювалися, як у калейдоскопі. Подивували учасників заходу аматори з інших областей країни, зокрема ансамбль автентичної пісні «Домінус» із Полтавщини.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.