До нещодавно створеної Торчинської об’єднаної територіальної громади у Луцькому районі на Волині незабаром можуть приєднатися села Городині та Романів сусіднього Рожищенського району. Рішення про це одностайно підтримали учасники громадських слухань, які відбулися в Городинях.
Як розповіла радник із децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан, жителі висловили побажання прискорити цей процес, оскільки в минулому Городинівська сільрада входила до складу ліквідованого 1959 року Торчинського району.
Радник центру Катерина Степчук наголосила, що внаслідок приєднання до Торчинської ОТГ громада в Городинях прийме в своє розпорядження земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.
Зауважимо, нині до складу Торчинської ОТГ входять Торчинська селищна рада та чотири сільради: Білостоцька (села Білостік, Горзвин), Буянівська (села Буяни, Усичі, Усичівські Будки), Веселівська (села Веселе, Верхи), Садівська (села Садів, Кошів). Вибори у Торчинській ОТГ відбулися у квітні 2018 року.
У селищі Торчин розташовані підприємство «Волиньхолдинг», яке випускає продукцію під торговельною маркою «Торчин» і є лідером з продажів кетчупів на українському ринку, м’ясокомбінат, торговельно-побутовий центр, безліч закладів торгівлі та громадського харчування, кілька аптек.
Далеко за межами області відомі селищний Будинок культури, його заслужений народний ансамбль пісні і танцю «Колос» та один з найкращих в області Торчинський народний історичний музей. У селищі також діють професійний ліцей, школа І—ІІІ ступенів, музична школа, будинок школяра, бібліотека, два дитячі садки.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.