Україна успішно протидіє
російській збройній, економічній та інформаційній агресії
завдяки підтримці міжнародних партнерів

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій 25—29 червня перебував з робочим візитом у Сполучених Штатах Америки, де взяв участь у Міжнародній конференції, присвяченій обговоренню нагальних питань міжнародної безпеки, пов’язаних з російською агресією, виступив під час дискусії в Атлантичній раді, провів зустріч зі спікером Палати представників Конгресу США Полом Раяном та обговорив важливі питання нашої двосторонньої співпраці з іншими високопосадовцями США.

У рамках робочого візиту до США
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій
виступив на Міжнародній конференції,
присвяченій обговоренню
нагальних питань міжнародної безпеки,
пов’язаних з агресією РФ. 

«Північний потік-2» — це частина російської енергетичної зброї проти всього вільного світу

 

Меморіал пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років в Україні.

 

Модератор Майкл Карпентер,
спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе,
спікер парламенту Молдови Андріан Канду,
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій
під час дискусії в Атлантичній раді
(спільно зі спікерами парламентів Грузії та Молдови).

 

Заступник спікера Сенату Польщі Адам Бєлан,
спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе,
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій,
спікер Палати представників Конгресу США Пол Раян,
спікер парламенту Молдови Андріан Канду,
спікер парламенту Литви Вікторас Пранцкетіс.

 

Андрея Томпсон.

 

Девід Прайс.

 

Пітер Роскам.

 

Роберт Портман.

 

Під час зустрічі Голови Верховної Ради України Андрія Парубія спільно зі спікером парламенту Молдови Андріаном Канду, спікером парламенту Литви Вікторасом Пранцкетісом, спікером парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе та заступником спікера Сенату Польщі Адамом Бєланом зі спікером Палати представників Конгресу США Полом Раяном глава українського парламенту закликав запровадити санкції проти всіх компаній, які беруть участь у будівництві «Північного потоку-2», а американський бізнес — взяти участь в модернізації української газотранспортної системи. Після  проголошення створення Міжпарламентської асамблеї Грузії, Молдови та України 8 червня у Києві, Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив ініціативу, щоб глави парламентів держав, які межують з Росією та мають окуповані російським агресором території, спільно відвідали Вашингтон, щоб провести низку зустрічей та розповісти американським колегам про загрози та виклики російської агресії. До цієї ініціативи також долучилися країни ще однієї Міжпарламентської асамблеї — Польщі та Литви, — адже ці держави межують з Росією та усвідомлюють загрозу російської агресії.
На початку зустрічі Голова Верховної Ради зазначив, що «Україна успішно протидіє російській збройній, економічній та інформаційній агресії та за останній рік здійснила низку  реформ: судову, в тому числі утворення Вищого антикорупційного суду, медичну, освітню, пенсійну. Розпочато виборчу реформу та процедуру скасування депутатської недоторканності».
Андрій Парубій також розповів, що Верховна Рада України нещодавно ухвалила надзвичайно важливий закон про національну безпеку з урахуванням рекомендацій експертів НАТО.
Глава українського парламенту подякував Полу Раяну за підтримку України Сполученими Штатами Америки. Особливо Андрій Парубій висловив вдячність за рішення про надання Україні оборонного озброєння, зокрема за те, що перша партія протитанкових комплексів «Джавелін» уже прибула в Україну.
Водночас головним питанням зустрічі Голова Верхової Ради визначив загрози від будівництва Російською Федерацією газопроводу «Північний потік-2». Він звернув увагу на те, що багато експертів у безпековій сфері вважають, що саме газотранспортна система України була і залишається важливим стримуючим чинником від прямого повномасштабного військового вторгнення Росії.
Андрій Парубій наголосив, що «Північний потік-2» — це не економічний, а агресивний гібридний проект Росії у бізнес-камуфляжі, бо одна з головних цілей Москви — це розв’язати собі руки в Україні. А також через узалежнення від поставок газу впливати на політику європейських урядів.
«Ми висловлюємо свою підтримку Данії в її позиції ненадання дозволу на побудову «Північного потоку-2». Закликаємо США та інші країни підтримати цю позицію Данії шодо ненадання згоди на побудову «Північного потоку-2» на своїй території, і вона повинна витримати тиск Росії, а ми повинні їй у цьому всіляко допомогти», — наголосив Голова Верховної Ради України та закликав Конгрес запровадити пакет санкцій проти всіх компаній, які беруть участь у будівництві «Північного потоку-2». Також Андрій Парубій закликав американські енергетичні компанії взяти участь у модернізації української газотранспортної системи. За його словами, «для України — це питання не лише енергетики, а й національної безпеки».
Під час зустрічі Голова Верховної Ради Андрій Парубій загострив увагу присутніх на темі гібридної війни, яку веде Росія не лише проти України, Грузії, Молдови, а й фактично проти усіх країн, усього цивілізованого світу.
У зв’язку з цим Андрій Парубій висловив пропозицію щодо створення Міжнародного центру протидії гібридній агресії. «Це нагальна потреба для всіх країн вільного світу, але перш за все вона актуальна для поясу країн, які межують з Росією і творять «щит Європи». Україна вже має власний практичний досвід протидії, свій досвід мають Грузія, Молдова, Польща, інші країни. Нам потрібно оперативно обмінюватися інформацією, виробляти та втілювати спільну стратегію протидії та діяти на випередження та запобігати російським гібридним атакам», — зазначив Андрій Парубій.
Голова Верховної Ради поінформував, що під час візиту до Великої Британії він обговорював цю ідею на парламентському рівні та отримав схвалення і підтримку від британської сторони.
Наприкінці свого виступу Голова Верховної Ради закликав Пола Раяна виявити особисте лідерство та посприяти якомога швидшому ухваленню Палатою представників резолюції щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, адже цього року весь світ вшановує 85-ті роковини Голодомору.

Ініційовано створення спільного центру із протидії російським гібридним атакам

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час робочого візиту до США спільно з головою парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе та головою парламенту Молдови Андріаном Канду взяв участь у дискусії «На передовій свободи», що відбулася в Атлантичній раді.
На початку зустрічі Андрій Парубій подякував за запрошення та зазначив, що в Атлантичній раді завжди знаходив найглибше розуміння тих процесів, які відбуваються і в Україні, і в Східній Європі. «І ви дуже правильно зазначили, що сьогодні в Україні є гарячий етап війни, — сказав він та додав: — І тому що Україна веде, власне, гарячий етап війни, коли кожного дня гинуть наші хлопці і дівчата, ми відчуваємо особливу відповідальність. І наш приїзд — це формулювання важливого повідомлення: немає окремого конфлікту Росії і Грузії, немає окремого конфлікту Молдова — Росія. І наші воїни помирають не тільки за Україну. Ми хочемо сказати, що Путін кинув виклик усьому цивілізованому і вільному світу. Він хоче змінити світовий порядок, який великою мірою завдяки зусиллям США протягом тривалого часу, протягом двох поколінь убезпечував весь євроатлантичний простір від воєн».
Андрій Парубій пояснив, що російська агресія — це не тільки танки й автомати, бо її прояви ми бачимо в енергетичній, інформаційній сферах та у сфері кібербезпеки. За його словами, свідченням цього є вплив на вибори через кібератаки в різних країнах світу. «Хімічна атака у Великобританії проти Скрипаля — це теж елемент глобальної війни, яку Путін веде проти вільного світу. Але, певно, найбільша війна йде в інформаційній сфері», — зазначив Голова Верховної Ради. Він наголосив, що спочатку «війна йде за серця і розум людей, а танки приходять потім». Від імені спікерів парламентів трьох держав Андрій Парубій наголосив, що Україна, Грузія і Молдова — країни, які мають частину окупованих територій, але ці країни — не сіра зона, не проблемні країни, а країни, які стоять на передовій вільного світу, а наші воїни — це щит Європи. Але, як зазначив Андрій Парубій, якщо агресора не зупинити, він піде далі. «Тому ми ініціюємо створення спільного стратегічного центру з протидії гібридній агресії Росії», — повідомив Андрій Парубій.

Питання кібербезпеки особливо актуальне напередодні волевиявлення

«Питання кібербезпеки особливо актуальне для України напередодні виборів, адже існує ризик, що Росія через кібератаки може втручатися у проведення виборів в Україні», — зазначив Андрій Парубій під час зустрічі із заступником Держсекретаря США Андреєю Томпсон.
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках робочого візиту до США провів зустріч із заступником Державного секретаря з питань міжнародної безпеки та контролю за озброєнням Андреєю Томпсон. Андрій Парубій привітав Андрею Томпсон із призначенням на цю відповідальну посаду, адже саме вона на цій посаді опікуватиметься питаннями України. 
Голова Верховної Ради висловив вдячність представнику Державного департаменту за рішення щодо надання летального озброєння. «Особливо хочу подякувати за надання Україні переносних протитанкових ракетних комплексів «Джавелін». Це для нас має особливе символічне значення, адже демонструє, що ми не одинокі у нашій боротьбі. Поруч з нами наші союзники», — зазначив він.
Андрій Парубій докладно розповів про ухвалення Верховною Радою Закону «Про Вищий антикорупційний суд» та Закону «Про національну безпеку». Андрея Томпсон поцікавилася подальшими кроками українського парламенту щодо імплементації низки законопроектів, які передбачені Законом «Про національну безпеку».
За словами Голови Верховної Ради, робота над ними вже розпочалася у профільному комітеті.
Також сторони детально обговорили питання кібербезпеки. За словами Голови Верховної Ради, воно особливо актуальне для України напередодні виборів, адже є ризик, що Росія через кібератаки може втручатися у їх проведення.
Голова парламенту розповів про перспективи розвитку та побудови регіональної безпеки і співробітництва між країнами, які межують із Росією.
Насамкінець Андрій Парубій поінформував Андрею Томпсон про створення Міжпарламентської асамблеї Грузії, Молдови та України як дієвого інструмента співпраці між країнами, які постраждали від російської агресії.

Важливий і рішучий крок до членства в НАТО

У рамках робочого візиту до США Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч із помічником міністра оборони США з питань Європи та Євразії Лорою Купер.
На початку зустрічі Лора Купер привітала Голову Верховної Ради з ухваленням Закону «Про національну безпеку».
Андрій Парубій повідомив, що напередодні поїздки до США він підписав Закон «Про національну безпеку» та передав його на підпис Президенту України. «Це важлива подія для українського народу. Це важливий і рішучий крок до членства України в НАТО. Я вірю, що Україна буде членом НАТО», — зазначив Андрій Парубій.
Голова Верховної Ради подякував за участь у розробці Закону «Про національну безпеку» експертів від НАТО, а особливо відзначив провідну роль експертів зі Сполучених Штатів Америки.
Він зазначив, що було проведено ретельну експертну роботу над Законом «Про національну безпеку». Зокрема, в парламенті було спеціально створено міжфракційне об’єднання, яке опікувалося напрацюванням та ухваленням цього закону.
Андрій Парубій зазначив, що Закон «Про національну безпеку» є швидше рамковим. Він передбачає ухвалення ще низки важливих законопроектів у сфері національної безпеки та оборони, і робота над ними вже розпочалася у профільному комітеті.
«Усі ваші рекомендації, рекомендації, які наближують Україну до членства у НАТО, в Законі «Про національну безпеку» було враховано повністю. Тепер ми розраховуємо на вашу підтримку і консультацію ваших експертів під час імплементації ряду спеціальних законів у сфері національної безпеки і оборони», — зазначив Андрій Парубій.
Також сторони обговорили блок питань кібербезпеки, енергетичної безпеки. 
Зокрема Голова Верховної Ради наголосив, що тактика російської агресії є гібридною. «Росія атакує не лише на військовому фронті, вона атакує у різних сферах. І весь цивілізований світ в очікуванні, а де ж Росія нападе цього разу», — зазначив Андрій Парубій.
Відтак Голова Верховної Ради підкреслив, що особливої актуальності для України набуває питання кібербезпеки, адже Росія через кібератаки може втрутитися у проведення виборів в Україні.
Також Андрій Парубій наголосив на головній загрозі енергетичній безпеці Європи — будівництві газогону «Північний потік-2». «Той, хто каже, що це економічний проект, — лукавить, адже «Північний потік-2» — це зброя Путіна, це інструмент Росії для тиску і шантажу Європи», — зауважив він.
Голова Верховної Ради України розповів про пріоритети регіональної безпеки у Центральній та Східній Європі. «Ми на межі з Росією творимо «кордон свободи». Держави вільного світу, які межують з Росією, і зокрема Україна, стали «щитом Європи» від будь-яких проявів російської агресії. Україна разом з Естонією, Латвією, Литвою, Польщею, Молдовою та Грузією демонструють регіональну безпекову єдність. Ми спільно демонструємо, що загроза Путіна — світова», — зазначив Андрій Парубій. У цьому контексті Голова Верховної Ради наголосив на потребі створення в Україні Регіонального центру протидії російським гібридним загрозам.

Обговорили механізми підтримки інституційної спроможності парламенту

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів зустріч зі співголовами Комісії з демократичного партнерства Палати представників Конгресу США Пітером Роскамом та Девідом Прайсом.
Андрій Парубій подякував конгресменам Роскаму та Прайсу за те, що вони стали співавторами та розробили резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що ця резолюція буде ухвалена Конгресом цього року, адже саме у 2018-му весь світ вшановує 85-ті роковини Голодомору.
Андрій Парубій розповів про прогрес реформ в Україні, зокрема про ухвалення Верховною Радою Закону «Про Вищий антикорупційний суд», яке відбулося відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, та Закону «Про національну безпеку».
Також сторони обговорили механізми підтримки інституційної спроможності Верховної Ради в світлі спільного Меморандуму між Верховною Радою України та Конгресом Сполучених Штатів Америки, підписаного Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та спікером Палати представників Конгресу Полом Раяном. Механізми підтримки інституційної спроможності парламенту передбачають, зокрема, залучення експертів із США для опрацювання і вироблення рекомендацій щодо важливих реформ порядку денного українського парламенту.

Щоб зло більше не повторилося, маємо бути солідарними у справі засудження комуністичної ідеології

Під час зустрічі з автором багатьох резолюцій на підтримку України сенатором Робертом Портманом Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання, що процедуру ухвалення у Конгресі США резолюції щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу буде пришвидшено і її ухвалять ще цього року.
Водночас, підкреслив глава парламенту, «цими днями штат Огайо, який представляє сенатор Портман, визнав Голодомор геноцидом українського народу. Наразі 12 штатів США визнали Голодомор. Нам потрібна солідарність усього світу у справі визнання і засудження людиноненависницької радянської комуністичної ідеології та тоталітарної системи, щоб це зло більше не повторилося».
На початку робочого візиту Голови Верховної Ради Андрія Парубія до США у Вашингтоні відбулася церемонія спільного покладання символічних снопків колосків пшениці до Меморіалу пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років. У церемонії разом із Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм взяли участь заступник спікера Сенату Польщі Адам Бєлан, спікер парламенту Молдови Андріан Канду та спікер парламенту Литви Вікторас Пранцкетіс.
Крім того з нагоди Дня прапора кримськотатарського народу Голова Верховної Ради Андрій Парубій взяв участь у церемонії підняття Державного прапора України та прапора кримськотатарського народу над будівлею Посольства України у Вашингтоні.
«Дуже символічно, що тут, у Вашингтоні, де ми часто на офіційному рівні порушуємо питання захисту кримських татар і визволення Криму, ми піднімаємо у День прапора кримськотатарського народу кримськотатарський прапор поруч із прапором Української держави — це є символ нашої єдності, це є символ нашої спільної перемоги», — зазначив під час церемонії Андрій Парубій.

 

**

Виступ
Голови Верховної Ради України
Андрія Парубія
під час Міжнародної конференції,
присвяченої обговоренню
нагальних питань міжнародної безпеки,
пов’язаних з російською агресією

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в рамках робочого візиту до США взяв участь у Міжнародній конференції, присвяченій обговоренню нагальних питань міжнародної безпеки, пов’язаних з російською агресією. Також у заході брали участь заступник спікера Сенату Польщі Адам Бєлан, спікер парламенту Молдови Андріан Канду, спікер парламенту Литви Вікторас Пранцкетіс та спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе.

Шановні голови парламентів, шановні учасники конференції! Перш за все хотів би подякувати за організацію цієї конференції, де ми можемо говорити не від кожної країни окремо, а від країн всієї лінії, яка межує з Російською Федерацією. Литва, Польща, Україна, Грузія, Молдова. І перелік цих країн не є випадковим, бо, власне, вони сьогодні перебувають на передовій відбиття російської агресії. І не тільки сьогодні. Мій товариш, голова парламенту Литви зазначив, що Литва цього року відзначає сторіччя своєї незалежності. Цього року сторіччя своєї незалежності також відзначають і Україна, і Грузія, і Молдова. На жаль, наші країни не змогли втримати державність сто років тому. Чому так сталося? Бо в наші держави прийшли російські окупаційні війська, які не уявляли Російської імперії без захоплення і загарбання України, Грузії, Молдови, Польщі, Литви. Цей російський імперіалізм і сьогодні є домінуючим мотивом для політичного керівництва Росії. І коли Путін сказав, що найбільшою геополітичною трагедією ХХ століття був розпад Радянського Союзу, в цій фразі він дав відповіді на всі питання. Його ціль — реванш. Його ціль — спроба відновити вплив Кремля на той геополітичний простір, на який впливав Радянський Союз. І щоб правильно оцінювати ситуацію з Росією, треба дивитися на неї з глобального контексту. Бо коли ми сьогодні говоримо про війну в Україні, ми повинні згадувати, що російські війська стоять на території Молдови з 90-х років минулого століття. Ми повинні пам’ятати, як 8 серпня 2008 року російські війська вторглися в Грузію. І тоді президент Польщі, який приїхав до Тбілісі разом з президентами України та Литви, сказав важливі слова: якщо ми не зупинимо Путіна в Грузії, наступною буде Україна. Так само, як, напевно, знають у Литві, що, якщо сьогодні не встоїть Україна, наступною може бути Литва. Отже, Путін — це глобальна загроза, а не тільки конфлікт в Україні, в Грузії чи в Кишиневі. Які механізми у цій війні застосовує Путін? Мілітарна складова є тільки однією зі складових ведення цієї війни. Але не менш важливими є інформаційна складова агресії, енергетична, економічна, гуманітарна складові, кібератаки. І тому, говорячи про безпеку, ми повинні говорити не тільки про класичну мілітарну безпеку, а й про безпеку в усіх тих проявах. Сьогоднішня тема — енергетична безпека. І Україна як ніхто знає, яка вага і ціна цієї безпеки. Двічі, в найбільші морози, Російська Федерація відключала газопостачання Україні, домагаючись політичних впливів на ситуацію в нашій країні. Україна точно знає: для Росії газ — це не економіка. Для Росії газ — це перш за все механізм політичного впливу і джерело великої корупції. Власне, через газ російське керівництво намагалось корупціонувати українських політичних діячів. І тому, коли ми виступаємо проти будівництва «Північного потоку-2», ми наголошуємо: цей проект не економічний, цей проект — частина російської енергетичної зброї проти всього вільного світу. Для політичного тиску на ЄС, для поширення корупційних схем і для послаблення країн нашого регіону. Багато українських військових експертів переконані: якщо буде зупинена українська газотранспортна система, це суттєво підвищить ризики нових повномасштабних атак російської армії на Україну. І тому лідери нашого регіону, шість спікерів, підписали спільний лист і до Конгресу США, і до всіх європейських парламентів із закликом зупинити реалізацію «Північного потоку-2». Ми розраховуємо на підтримку наших ключових партнерів у Сполучених Штатах Америки. Тверда позиція США — це єдине, що сьогодні може зупинити цей проект. Нам також важлива підтримка Данії, яка на сьогодні ще не дала дозволу. І ми для себе маємо зрозуміти, що газові гроші, газові надприбутки для Путіна — це гроші, вкладені в боротьбу проти незалежності країн вільного світу. І тому ми розраховуємо на солідарність, тому ми впевнені, що країни вільного світу повинні об’єднатися, щоб не допустити реалізації цього проекту через санкції проти тих компаній, які беруть у ньому участь.
І на завершення, знаючи, що тут є багато представників конгресменів, хочу звернутися з одним проханням. Коли я говорив про складові безпеки, які є найголовнішими, я говорив про гуманітарну безпеку, одним з елементів якої є відстоювання історичної правди. Зараз на розгляді в Конгресі лежить законопроект про визнання Голодомору геноцидом українського народу. І ми дуже розраховуємо на підтримку України і в цьому аспекті. Дякую!

**

 

За повідомленням прес-секретаря Голови Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua