Погоджувальна рада

Два тижні будуть у Верховній Раді пленарними. Народним депутатам слід ухвалити низку економічних законопроектів та у сфері гуманітарної політики, зокрема спрямовані на відсіч інформаційній агресії та захист україномовних друкованих видань, вирішити низку кадрових питань — обрати новий склад ЦВК та членів Конституційного Суду, перейменувати низку населених пунктів у контексті декомунізації.

 

Сергій Соболєв, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Ірина Луценко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар, Євген Рибчинський.

 

Лунало й чимало пропозицій про схвалення до завершення поточної сесії конституційних змін — щодо скасування депутатської недоторканності та про перехід до парламентської форми правління.
На початку Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав від імені всього парламенту з Днем Військово-Морських сил Збройних Сил України. «Минає 100 років відтоді, як підняли український прапор на Чорноморському флоті, що чітко визначило, що Україна є морською державою», — наголосив він.
Глава парламенту поінформував про підсумки свого робочого візиту до США та про міжнародні зустрічі, зокрема з делегаціями і керівництвом парламентів Литви і Польщі, які, за його словами, продемонстрували, що країни, які перебувають на передовій у боротьбі проти російської агресії, стоять одним фронтом, що власне вони і є «поясом свободи» і «щитом Європи та всього вільного світу». Голова Верховної Ради запевнив, що Україна має дуже сильну підтримку США, висловивши сподівання, що невдовзі станемо свідками інших резолюцій щодо підтримки нашої країни та визнання Голодомору 1932—1933 років. «Цього року ми відзначаємо 85-ті роковини, і впевнений, що якщо Конгрес (США. — Ред.) прийме рішення, це буде такою хвилею, після якої багато й інших країн, зокрема європейських, прийматимуть аналогічні рішення. І це буде важливий момент не тільки у відновленні історичної пам’яті, а й у спільних зусиллях, щоб більше ніколи така трагедія не повторилася ніде в світі», — додав А. Парубій.

На порозі змін

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада традиційно розгляне декілька тематичних блоків питань. У вівторок, 3 липня, парламент розпочне роботу з розгляду блоку законопроектів щодо захисту прав дітей (№ 8296 та інші), а також блоку питань інформаційної політики. У середу — традиційно питання ратифікації, на четвер заплановано розгляд питання про звільнення членів Центральної виборчої комісії та призначення нового складу. Глава парламенту нагадав, що він раніше говорив лідерам депутатських фракцій і груп, що консультації триватимуть до 
1 липня. «Надалі переходитимемо до рішення в залі, бо в серпні ЦВК має розпочати підготовку до проведення президентських виборів», — сказав А. Парубій. Після кадрових питань парламент має затвердити календарний план роботи Верховної Ради на наступну сесію, яка розпочнеться у вересні, розглянути блок питань аграрної політики.

Чи стануть народні обранці доторканними?

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав парламентаріїв уже нинішнього пленарного тижня ухвалити в другому читанні президентський проект закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України» (№ 7203) щодо зняття депутатської недоторканності.
«Україна перебуває на порозі історичних змін до Конституції і у частині обмеження депутатського імунітету, — зауважив Герасимов. — 20 червня Конституційний Суд схвалив президентську редакцію 
№ 7203, що дає парламенту змогу зняти недоторканність з народних депутатів».
Законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України в новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності. Передбачається, що закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.
Також за словами А. Герасимова, фракція Блоку Петра Порошенка очікує на якнайшвидше призначення Ірини Фріз міністром у справах ветеранів. Фракція «Народний фронт» закликала до предметної дискусії щодо змін до Конституції — закріплення в Конституції мети членства в НАТО і ЄС, — заявив лідер фракції Максим Бурбак. «Пропонуються конституційні новації, які дадуть змогу нарешті чітко розподілити повноваження центральних органів влади та підвищити ефективність державного управління в Україні», — зауважив він, підкресливши, що дискусія про зміни до Конституції повинна бути публічною. «Ми пропонуємо не лише внести до Конституції євроатлантичну ясність, а й запровадити реальну систему стримувань і противаг у владі», — наголосив М. Бурбак.
Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко також закликала парламент підтримати зміни Президента України щодо скасування депутатської недоторканності 
(№ 7293), які вже визнав конституційними Конституційний Суд. «Давайте чистими руками на цій пленарній сесії погодимо зміни і на наступній сесії перед суспільством, як кожна партія, яка йшла до Верховної Ради, обіцяючи зняти депутатську недоторканність, нарешті зробимо це», — закликала І. Луценко.
Політик також запропонувала Голові Верховної Ради включити до порядку денного проект змін до закону про публічні закупівлі.
Крім того, представник Президента просить народних депутатів підтримати проект закону «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону» (№ 7017).

Боремося за своїх бранців

На Погоджувальній раді багато йшлося про спроби звільнити українських політичних в’язнів Кремля з тюрем у РФ та в окупованому Криму. «Путін домагається серйозних поступок від України й Заходу в торгах за життя українських заручників, прагне здачі суверенітету України. Завдання України — визволити українських бранців, не поступившись незалежністю», — зауважив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. На думку політика, головні інструменти звільнення українських заручників — це економічний та міжнародно-правовий тиск.
Український омбудсмен Людмила Денісова, попрохавши слова на Погоджувальній раді, заявила, що й надалі домагатиметься безперешкодного допуску до українських заручників у РФ. Вона поінформувала, що після домовленостей, які було досягнуто між президентами України та Російської Федерації, відправила всі необхідні документи для реалізації таких домовленостей до російського омбудсмена Москалькової та інших причетних органів і приїхала до Росії, щоб реалізувати ці домовленості. Однак, як відомо, українського омбудсмена не допустили до українських політв’язнів.
При цьому Л. Денісова наголосила, що допуск російського омбудсмена Москалькової до тих громадян РФ, з якими вона хоче зустрітися, відбуватиметься «лише на основі дзеркальності, синхронності та взаємності».

Людей найбільше турбує, що в кишені та в холодильнику

Людей найбільше турбують не зміни до Конституції чи транші МВФ, а питання тарифів, цін, субсидій, завершення військових дій на Донбасі, — стверджував голова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко. На його погляд, парламент перед канікулами не має права залишати «борги», а повинен ухвалити закони, яких вимагають люди, зокрема зміни до бюджету-2018 щодо виплати заборгованості шахтарям, про можливість переселенців голосувати на виборах за фактичним місцем їх проживання, звільнення в. о. міністра охорони здоров’я, постанову про часткове повернення пільг чорнобильцям. Політик запропонував уряду чітко заявити, якою буде ціна на газ для населення та інші комунальні тарифи.
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко запропонував негайно вжити всіх заходів та виділити кошти з резервного фонду, щоб відшкодувати збитки чернігівцям, котрі через повінь втратили своє майно. Лідер радикалів на вихідні відвідав зону підтоплення, за його словами, найбільше постраждала вулиця Декабристів. На думку політика, трагедія сталася, через те, що поряд звели маєтки заможні люди, змінивши систему водовідведення. Перший заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв запропонував до завершення поточної сесії попередньо ухвалити зміни до Конституції щодо перетворення України на парламентську республіку.

Чорні діри в бюджеті — через контрабанду

Посилити заходи в боротьбі з контрабандою на кордонах закликав і співголова ДГ «Відродження» Віктор Бондар. Водночас він наголосив, що така боротьба має бути не силовою, а інтелектуальною, через проведення реформ правоохоронних органів — фіскальної та митної служб, модернізацію системи пропуску через державний кордон. За даними політика, із 300 кримінальних справ щодо контрабанди минулого року лише три було доведено до судового рішення.
Євген Рибчинський (ДГ «Воля народу») застеріг, щоб у тексті нового меморандуму з МВФ знову не виринуло питання про скасування мораторію на експорт лісу-кругляка з України. Парламентарій також закликав схвалити законопроект про мораторій на зростання тарифів «Укрпошти» на доставку україномовних друкованих видань.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав боротьбу з контрабандою «фейковою», закликавши до реальної реформи митниці, щоб приносити прибутки бюджету. За його словами, бюджет недоотримує доходи через змову уряду з олігархами. Він навів приклад міста Борислава на Львівщині, де є власний газ, та нелегальні копанки вугілля на Луганщині. Фракція виступає проти зростання цін на газ для соціальних об’єктів — лікарень, шкіл.
Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан поінформував про проведення контрольного заходу щодо проекту облаштування українського кордону «Стіна» на україно-російському кордоні й пообіцяв невдовзі оприлюднити його висновки. В. Пацкан закликав парламент ухвалити законопроект, за яким землі навколо українського кордону — як східного, так і західного — мають перебувати лише в державній власності, адже це питання національної безпеки та оборони.
Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд нагадала, що указом Президента введено в дію рішення РНБО щодо закупівлі оборонної продукції — озброєння та військової техніки — у міжнародних партнерів. Цим указом уряду доручено розробити відповідний законопроект, однак законодавчу ініціативу на цю тему вже зареєстрували представники різних фракцій за № 8448. О. Сироїд запропонувала об’єднатися довкола цього законопроекту і ухвалити його до завершення сесії. «Це допоможе нам нарешті розконсервувати і скерувати на потреби оборони два катери, які наразі перебувають у порту Балтімору», — додала вона.
Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів нагадав, що два роки тому підписано Угоду про вільну торгівлю з Канадою, завдяки чому зростає двосторонній експорт та товарообіг. 2017-го експорт українських товарів до Канади зріс на понад 74%, зростання триває і у 2018 році. При цьому урядовець звернув увагу і на зростання загалом зовнішньоторговельного обігу товарів в Україні: у січні-квітні 2014 року цей показник зріс на 14%, або на 4 мільярди доларів, і становив понад 32 мільярди. «Це спільна робота уряду і парламенту», — наголосив С. Кубів.
Він також подякував парламенту за ухвалення законопроекту про валюту та закликав ухвалити урядові законопроекти «Маски-шоу стоп» та про боротьбу з контрабандою на митниці.

Солідарна позиція щодо виконання Угоди про асоціацію

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала лідерів усіх депутатських фракцій і груп приєднатися до заяви до Саміту Україна — ЄС і НАТО, що відбудеться наступного тижня. За словами політика, така заява «демонструватиме нашу солідарну позицію щодо виконання Угоди про асоціацію».
І. Геращенко нагадала, що минулого тижня Парламентська асамблея Ради Європи прийняла надважливу резолюцію, в якій врахувала звернення Верховної Ради України щодо звільнення заручників і політв’язнів.
«Саме в цій резолюції враховані прізвища, які свого часу були зафіксовані в заяві парламенту, як вимога до Москви звільнити всіх політв’язнів Кремля і заручників, які утримуються в окупованому Криму і Донецьку», — додала І. Геращенко.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.