Про це під час брифінгу після Погоджувальної ради заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Відповідаючи на запитання про те, коли парламент може проголосувати за зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності, щодо яких уже є позитивний висновок Конституційного Суду, А. Парубій зазначив, що вже пройдено перший етап. «Є рішення Конституційного Суду, я зацікавлений у тому, щоб це питання було вирішено якнайшвидше, — сказав він. — На сьогодні ще не маємо рішення комітету, але навіть якщо воно буде цієї середи, нам необхідно буде порадитись з головами фракцій — ставити його на наступний тиждень чи на перший тиждень вересня, коли буде вища мобілізація. Доведеться порадитися, коли є вища ймовірність, щоб ми назбирали поки що 226 (голосів народних депутатів. — Ред.). Нагадую, що 226 для цього етапу, а вже наступний етап — заключний, це 300 голосів. У нас є варіант — або спробувати вже цієї сесії — 226 і, відповідно, восени необхідно буде назбирати 300, або восени — 226, а на початку зими — 300. У будь-якому разі і один, і другий етап маємо пройти до президентських виборів. Напередодні виборів — і президентських, і парламентських — набагато легше буде збирати голоси під таке важливе питання. Бо кожен на окрузі стверджує, що він підтримує, але, на жаль, в залі весь час з голосами важко. У передвиборний рік, коли особлива увага громадян буде прикута до голосування кожного з депутатів, нам буде легше проголосувати зміни до Конституції про зняття депутатської недоторканності і зняти цю ганебну практику, коли Верховна Рада та її органи виконують одночасно функції і правоохоронних органів, і суду, і коли відбуваються маніпуляції — щоб щодо людей, які підозрюються у злочині, не дійти до розслідування. Тому всіма силами намагатимуся, щоб це питання було вирішено якнайшвидше і вирішено позитивно».
Стосовно обрання нового складу ЦВК, глава парламенту нагадав, що місяць тому на консультаціях із головами фракцій він сказав: можна почекати і узгодити голосування до 1 липня, адже на 13 вакантних посад у ЦВК запропоновано 14 кандидатів. «ЦВК має бути створена, оскільки перші дії з підготовки до президентських виборів уже розпочинатимуться наприкінці серпня, — наголосив А. Парубій. — Тому відтягувати більше не можемо. Сподіваюсь, цього тижня зможемо згуртуватись, знайти порозуміння і оновити ЦВК».
Голова Верховної Ради також висловив сподівання, що обрання нових суддів Конституційного Суду відбудеться без особливих труднощів.
Щодо ухвалення Виборчого кодексу глава парламенту повідомив: робоча група, створена в профільному комітеті, пройшла лише приблизно половину з 4,5 тисячі поданих правок. Розгляд стількох правок у сесійній залі займе понад тиждень. Тож, за прогнозом А. Парубія, швидше за все Виборчий кодекс розглядатиметься у парламенті восени. «Моя позиція полягає в тому, щоб він був прийнятий за рік до виборів, — зауважив Голова Верховної Ради. — Тобто, якщо парламентські вибори мають відбутися в останню неділю жовтня, передбачаю, щоб ми увійшли в розгляд Виборчого кодексу ще в вересні, щоб на початку жовтня прийняти Виборчий кодекс і відкрити шлях до відкритих регіональних списків».
Щоб внести зміни до закону про Антикорупційний суд у частині апеляції в справах, підсудних цьому суду (на чому наполягали Венеціанська комісія та МФВ), на думку Андрія Парубія, є легший і оптимальніший шлях, аніж реєструвати новий законопроект. Парламентом уже розглянуто і ухвалено в першому читанні законопроект № 7441 — зміни до законів про судоустрій та статус суддів у зв’язку з прийняттям закону про Вищий антикорупційний суд. Тому є можливість внести відповідну правку при розгляді цього закону в другому читанні, що дає шанс ще на цій сесії прийняти закон у цілому. Адже внесення та розгляд нового законопроекту — то тривала процедура.

Юліана ШЕВЧУК.