Напередодні двадцятого, ювілейного, саміту Україна—ЄС в парламенті відбулася зустріч керівництва Верховної Ради із надзвичайними та повноважними послами держав—членів ЄС в Україні, головою Представництва ЄС в Україні Хюгом Мінгареллі щодо обговорення стану виконання Україною та Європейським Союзом Угоди про асоціацію та пріоритетних напрямів подальшого співробітництва.

Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер, Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

У лютому нинішнього року в парламенті презентували перелік законів, які необхідно прийняти протягом сесії, нагадав Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Відтоді почалася робота, спрямована на забезпечення виконання Угоди про асоціацію. Її складність полягала в тому, що 57 законопроектів належали до відомств різних комітетів і перебували на різному етапі прийняття. «Я закликав голів комітетів, щоб у кожному блоці законопроектів, які виносяться на голосування, були присутні закони, необхідні для виконання Угоди про асоціацію, — підкреслив А. Парубій. — Уся Верховна Рада сконцентрувалася навколо того, щоб наші зобов’язання перед ЄС виконувалися».
Глава парламенту зауважив, що процес просувається, можливо, не так швидко, як хотілося. Водночас він акцентував увагу на тому, що протягом цієї сесії ухвалено низку інших не менш важливих законопроектів, наприклад, про Вищий антикорупційний суд. Роботу над ним А. Парубій назвав «важливою, системною і делікатною», але він гордий тим, що народні депутати змогли вийти на позитивне рішення. Глава законодавчого органу влади також відзначив ухвалення закону про національну безпеку, який дає рамки реформування української системи безпеки та оборони. «Для мене, як для колишнього Секретаря РНБО, це особливо важливо, — сказав він. — Робота проведена титанічна, і можу сказати, що документ прийнято з врахуванням усіх рекомендацій представництв НАТО, ЄС та США. Він передбачає прийняття ще низки законів — про СБУ, про лібералізацію військових закупівель, про розвідку. Уже тепер ми плануємо, в якій послідовності поетапно прийматимуться ці закони. Із цього приводу мав консультації з Пентагоном і НАТО». Серед законів, які ухвалили на цій сесії, А. Парубій також назвав закон про валюту, про створення кредитного реєстру НБУ, про внесення змін щодо сприяння залученню іноземних інвестицій. Усі вони поза пакетом співпраці з ЄС, але, на думку глави парламенту, не менш важливі для наших партнерів і з ЄС, і з США.
У рамках виконання Угоди про асоціацію в цілому прийнято п’ять законів. На перший погляд така статистика видається небагатою, каже А. Парубій. Однак довкола деяких законів дискусії тривали до двох років. Як-от з приводу закону про добровільне об’єднання громад. Він кілька разів повертався в комітет, але цього разу вдалося остаточно за нього проголосувати. Також важка доля в закону, який стосується авторського права. Не менш важливий закон про стратегічну та екологічну оцінку тощо. Ще 11 законів вдалося взяти за основу. «Це не багато і не мало, — сказав Голова Верховної Ради, — але кожного пленарного тижня українським парламентом для співпраці з ЄС приймалося як мінімум три-чотири закони, окрім того періоду, коли розглядалося питання про створення Вищого антикорупційного суду. Це непогана статистика, бо ми протягом тижня приймаємо 15—17 законів». За його словами, відповідні закони внесено до порядку денного і на цей пленарний тиждень. «Не маю сумнівів, що крок за кроком ми й надалі виконуватимемо цю програму, — підкреслив А. Парубій. — Після завершення сесії нам, очевидно, доведеться оновити вже схвалений перелік, тому що з’явилося багато нових законопроектів, які було зареєстровано після лютого. І нехай вас не лякає, що це буде виборчий рік. Парламент — відповідальний орган, який, незважаючи на вибори, виконуватиме свої зобов’язання».
Голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі зі свого боку акцентував увагу на тому, що майбутнє стосунків ЄС з нашою країною пролягає через виконання Угоди про асоціацію. Для її успішної реалізації необхідна сильна координація між урядом та парламентом, наголосив він.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко поінформувала, що за ініціативою керівництва Верховної Ради, парламентських комітетів з питань євроінтеграції та у закордонних справах підготовлено заяву про посилення заходів щодо політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС. Вона висловила сподівання, що народні депутати проголосують за схвалення цієї заяви цього тижня. І. Геращенко відзначила, що успіхом можна вважати те, що зроблено на шляху адаптації нашого законодавства в сфері енергетики, гуманітарної політики, юстиції, свободи, антикорупційного законодавства. І наголосила, що більше уваги необхідно приділити для імплементації законодавства в галузях медицини, громадського здоров’я, державних закупівель, науки, техніки, транспорту, природного середовища тощо.
Однією з ключових тем на саміті Україна—ЄС стане безпековий фактор, сказала І. Геращенко. У цьому контексті наша країна наполягатиме на тому, що ключовим в Мінських угодах є безпековий і гуманітарний аспекти, які щодня нехтуються російськими бойовиками.

Надія СМІЯН.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua