Резолюцію ПАРЄ з приводу громадян України, затриманих за політичними мотивами Російською Федерацією, ухвалили під час засідання третьої частини сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи-2018 у Страсбурзі. Її підтримано 77 голосами.

Напередодні голосування під час дебатів та обговорення проекту резолюції представники постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ звернули увагу на систематичні порушення прав людини Російською Федерацією на тимчасово окупованих територіях України — на території Донецької та Луганської областей, в Автономній Республіці Крим та в місті Севастополі, а також у самій Росії. Представники української делегації поінформували про критичний стан здоров’я українських заручників та політв’язнів Олега Сенцова, Володимира Балуха, Павла Гриба, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха та інших, повідомили про застосування тортур, фізичного та психологічного насильства та закликали консолідувати зусилля задля найшвидшого звільнення українців.

Перший заступник Голови верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку) під час виступу акцентувала увагу учасників засідання на зусиллях представників України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи. За її словами, протягом останніх років роботи підгрупи звільнено понад 200 українців, які утримувались на окупованому Донбасі. Водночас політик зауважила, що питання звільнення політичних в’язнів, які утримуються в Росії та в окупованому Криму за політичними мотивами, залишається заблокованим.
Перший заступник глави парламенту наголосила, що Російська Федерація не виконує домовленостей Президентів України та Росії, досягнутих у червні цього року з приводу безперешкодного візиту Омбудсмена Людмили Денісової до українців, утримуваних на тимчасово окупованих територіях України та в Росії. «Л. Денісову знову не допустили до українських політв’язнів, — наголосила І. Геращенко. — Нині вона перебуває біля колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі, її так і не допустили до Олега Сенцова, стан здоров’я якого критичний».
Представник української делегації І. Геращенко також повідомила, що в рамках гуманітарної підгрупи вже понад три місяці залишається без відповіді пропозиція України, погоджена Президентом Петром Порошенком щодо одночасного звільнення 23 громадян Росії, затриманих за підозрою в скоєнні злочинів в Україні або засуджених за такі злочини, та політичних в’язнів Кремля. У своєму виступі політик нагадала, що Україна не раз зверталась до РФ напередодні Чемпіонату світу з футболу-2018 з проханням звільнити українських політв’язнів, однак усі звернення нашої сторони залишились без відповіді.
«У 1980 році, коли в Москві відбувались Літні Олімпійські ігри, міжнародна спільнота їх бойкотувала на знак протесту проти повномасштабної збройної агресії Радянського Союзу в суверенному Афганістані, — сказала І. Геращенко. — На жаль, нині, коли РФ окупувала частину території України та захопила в заручники сотні українців, не спостерігаємо такої реакції. Ми маємо посилити тиск на Росію».
Заступник члена Постійної делегації в ПАРЄ Павло Унгурян поінформував Асамблею, що Російська Федерація продовжує політику тортур проти українців та представників кримськотатарського народу. Він повідомив про катування та тортури, які пережив історик та релігієзнавець Ігор Козловський, звільнений 27 грудня минулого року. П. Унгурян нагадав, що нині на окупованому Донбасі продовжують утримувати і цивільних, і військових громадяни України — Станіслава Асєєва, Богдана Пантюшенка, Сергія Глондара, Олександра Корінькова та інших. Політик висловив сподівання на підтримку Асамблеєю заклику про звільнення українців, утримуваних в Росії, зокрема, журналіста Романа Сущенка.
Заступник голови парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова поінформувала, що громадською організацією «Крим SOS» задокументовано понад 180 випадків нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження з українцями на окупованих територіях України, в тому числі 55 випадків тортур. За її словами, СБУ зафіксовано понад тисячу випадків катувань наших співвітчизників. Своєю чергою голова постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Володимир Ар’єв звернувся до Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович з проханням негайно відвідати українців в російських тюрмах та на окупованому Донбасі й у Криму.
Дискутуючи про спільні зусилля щодо звільнення політичних в’язнів та заручників, представники української делегації звернули увагу на те, що, на жаль, під час особистої зустрічі Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Янгланда із Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним порушувалося питання лише стосовно долі Олега Сенцова. «14 травня Олег Сенцов офіційно оголосив про безстрокову голодовку з єдиною вимогою: звільнити всіх політичних в’язнів Кремля, — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради. — Маємо вимагати звільнити всіх українців, які утримуються на окупованих територіях України і в РФ».
Ірина Геращенко висловила переконання, що після ухвалення резолюції та проведення дебатів на тему політичних в’язнів, парламенти країн Європейського Союзу проведуть відповідні слухання на цю тему та ухвалять заяви із закликом звільнити незаконно утримуваних громадян України. Такі резолюції вже прийняли парламенти Литви та Польщі.
Представники української делегації подякували депутату Сейму Литовської Республіки Емануелісу Зінгерісу, який виступив доповідачем у дебатах з приводу українських політв’язнів, та іншим представникам ПАРЄ, які брали участь в підготовці проекту резолюції та обговоренні теми політичних в’язнів Кремля.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.

 

Довідково
В ухваленій резолюції ПАРЄ зазначається, що Москва мусить забезпечити дотримання прав утримуваних українців до моменту їхнього звільнення і «дотримуватися заборони на застосування тортур, нелюдського або такого поводження, що принижує людську гідність, або покарання і забезпечити право на доступ до необхідної медичної допомоги».
ПАРЄ закликає РФ дозволити незалежним міжнародним спостерігачам здійснювати моніторинг стану здоров’я та умов тримання українців під вартою. Зокрема, йдеться про Європейський комітет з питань запобігання катуванням та Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Також Асамблея закликала РФ дозволити українським посадовцям, зокрема Уповноваженій Верховної Ради з прав людини, відвідувати українських бранців.
Парламентарії закликали Росію відмовитися від політики нав’язування російського громадянства українським громадянам, які живуть в окупованому Криму і які не бажають набувати його, та утримуватися від примусового переведення громадян України в російське громадянство.
У резолюції висловлюється заклик скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, що суперечить міжнародним стандартам свободи зібрань, а також дозволити в’їзд до Криму лідерам Меджлісу — Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову. РФ закликають припинити переслідування та здійснення тиску на кримських татар та осіб, які представляють їхні інтереси, зокрема адвокатів та захисників прав людини.
Парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росії без зволікання звільнити всіх ув’язнених за політично вмотивованими обвинуваченнями українців в окупованому Криму, окремих районах Донецької і Луганської областей і на території Росії.