Рекреація приносить багато користі й приємних відчуттів

Ліс — щедрий дар природи. Він дає роботу й прихисток, розвиває уяву, налаштовує на добрі думки, вабить у свої гаї й діброви мандрівника, оберігає диких звірів і загалом прикрашає життя людини.

Придорожній рекреаційний об’єкт біля підніжжя Синевирського перевалу на Міжгірщині справді має вигляд своєрідної природної оази.

Тут не можемо не згадати напис на одному із щитів, установлених біля Невицького замку відомим лісівником, колишнім директором Ужгородського держлісгоспу Іваном Костівим: «Ліс прохає: «Людино, бережи мене. Я — краса твоєї рідної землі, я — твоя зелена аптека і відпочинок, прохолодний затінок в літню спеку і тепло твого вогнища в холодну пору. Я — твій дім, твої меблі та інші речі. Я — дошка твоєї колиски і домовини. Людино, шануй мене». Ці слова, прочитані серед моря віковічних дерев, не лише вкарбовуються в пам’ять, а й пробирають наскрізь...
Чи не тому працівники вже Міжгірського держлісгоспу з року в рік прагнуть організовувати повноцінний відпочинок як місцевого населення, так і приїжджого люду. Зводять різних форм архітектурні споруди — від легких навісів, що служать захистом від негоди, до складніших, що в пригоді для комфортних туристичних перепочинків. Декоративного перевтілення ландшафтів зазнало урочище Завирище завдяки зусиллям Вучківського лісництва, а також урочище Борсуків (Міжгірське лісництво), урочище Ріки (Майданське лісництво), Торунський перевал (Лопушнянське лісництво).
Директор міжгірських держлісгоспівців Іван Барна резонно зауважує, що рекреація має багато плюсів. Завдяки благоустрою лісових територій навіть створюються додаткові робочі місця. У цьому можна переконатися бодай у зоні прогулянки біля гідрологічної пам’ятки — водоспаду Шипіт. Тут, у мальовничому куточку, який цілорічно відвідують тисячі і тисячі туристів, споруджені з неабияким смаком лісові павільйони, що служать за зручні торгові точки, де працює майже півтора десятка осіб, реалізовуючи сувеніри, дари навколишньої природи — ягоди, гриби, лікарські рослини, домашню продукцію — сир, бринзу, молоко та інший товар, готуючи запашні і смачні шашлики. Успіху вдалося досягнути внаслідок конструктивного співробітництва держлісгоспу з приватними підприємцями, Пилипецькою сільською радою, яку очолює діловий голова Василь Готра. Рекреаційні послуги, які надають лісівники, вигідні всім: додатково поповнюється як казна держлісгоспу, так і органу місцевого самоврядування, мають прибуток, звичайно, й самі підприємці. А рекреаційні споруди стають у нагоді для короткочасного відпочинку організованих туристичних груп. Потурбувалися лісівники і про створення належних умов для сімейного дозвілля, облаштувавши дитячий ігровий майданчик.
Взагалі-то в популярному туристичному містечку працівниками «зеленого цеху» здійснено цілий комплекс робіт для того, щоб естетично сприймався загальний вигляд місцевості. Цього року уведено в експлуатацією й екзотичний об’єкт — мотузкову підвісну екостежку з елементами альпійського спуску. На відстані 145 метрів вона простягнулася від самого підніжжя чарівного у будь-яку пору року шумливого водоспаду. Прокопана тут і піша лісова стежина, що має просвітницький характер. Розміщені обабіч неї інформаційні таблички характеризують тутешні дерева і рослини, в тому числі ті, які занесені до Червоної книги України, закликають мандрівників любити і цінувати матінку-природу.
За словами директора Міжгірського держлісгоспу Івана Барни, лісівники і надалі робитимуть все, щоб люди, відвідуючи ліс з метою відпочинку, отримували заряд енергії, здоров’я, радості. Бо тих, хто прагне пізнати пишну красоту природи, постійно більшає.
А ще хотілося б додати, що подібні романтичні закутки відпочинку для мандрівників, які подорожують Закарпаттям на автівках або на велосипедах, спорудили вздовж доріг і лісівники Мукачівщини (директор держлісгоспу Василь Анталовський), Свалявщини (керівник лісгоспу Олександр Дуфинець), Берегівщини (директор лісового господарства Богдан Шойного), Рахівщини (директор Ясінянського лісгоспу Василь Теличук) та інші. Бо на такі нововведення налаштовує підлеглих керівників і сам начальник обллісмисливгоспу Валерій Мурга. Адже кожному, хто спекотно літа долає довгі кілометри за кермом, приємно перепочити, зайшовши в тінь колиби, і напитися з криниці студеної живлющої карпатської води...

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ, Василь НИТКА.
Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.

Закарпатська область.